Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

3 redenen dat Ethereum het succes van Bitcoin niet kan volgen

de ETH koers kan niet tippen aan de BTC koers

s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

Ethereum (ETH) heeft in 2024 moeite gehad om de stijgingen van bitcoin (BTC) bij te houden. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de ETH/BTC-ratio. Waar bitcoin dit jaar al met zo’n 40% is gestegen, blijft de koers van ETH nagenoeg gelijk aan zijn openingswaarde van 1 januari. Wat veroorzaakt deze ondermaatse prestatie van Ethereum ten opzichte van bitcoin?

Crypto-miljonair verliest $43 miljoen door mislukte Ethereum-gok
Crypto-miljonair verliest $43 miljoen door mislukte Ethereum-gok

ETH blijft achter bij BTC

De afgelopen 90 dagen is de waarde van Ethereum ten opzichte van bitcoin met 30% gedaald. Ondertussen is de BTC-koers in dezelfde periode slechts 10% gedaald. De ETH/BTC-ratio bereikte op 11 september zelfs een dieptepunt van 0,04057, een niveau dat in ruim drie jaar niet is gezien.

Deze daling geeft aan dat de vraag naar ETH afneemt, zeker in vergelijking met de juist toenemende vraag naar bitcoin. Dit komt deels door het succes van de Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s, die sinds hun goedkeuring door de Securities and Exchange Commission (SEC) op 10 januari een grote invloed hebben gehad op de bitcoinprijs. Volgens gegevens van Glassnode vertegenwoordigen deze Bitcoin ETF’s 8% van het handelsvolume, terwijl hun Ethereum-tegenhangers slechts 1% uitmaken. Dit wijst op een veel grotere vraag naar bitcoinproducten dan naar die van Ethereum.

Advertisement

Bitcoin dominantie stijgt, Ethereum lijdt

Een andere belangrijke factor die de zwakke prestatie van ETH verklaart, is de stijgende marktdominantie van bitcoin. Bitcoin is veruit de grootste crypto en alle andere cryptomunten moeten bitcoin zien bij te houden. Zo bereikte het marktaandeel van bitcoin binnen de totale cryptomarkt op 5 augustus een hoogtepunt van 58%. Dit was het hoogste niveau in 40 maanden. Beleggers verkiezen dus bitcoin boven altcoins, zoals Ethereum, wat resulteert in een verzwakking van de ETH/BTC-ratio.

De dominantie van bitcoin wordt vaak gebruikt als graadmeter voor het marktsentiment, en het lijkt erop dat investeerders de voorkeur geven aan BTC als een stabielere optie. Deze trend kan blijven doorzetten als de dominantie van bitcoin verder toeneemt. Ethereum zal dan nog verder dalen ten opzichte van bitcoin.

Bitcoin-ETF’s lokken weer geld, maar ethereum-ETF’s blijven bloeden
Bitcoin-ETF's lokken weer geld, maar ethereum-ETF's blijven bloeden

Zwakke on-chain metrics voor Ethereum

Naast externe marktfactoren zoals de Bitcoin-dominantie, zijn de on-chain gegevens van Ethereum ook heel sterk. Het aantal actieve Ethereum adressen s met 7,7% gedaald ten opzichte van 90 dagen geleden. Er wordt dus minder gebruik gemaakt van Ethereum.

Tot slot laat de gedecentraliseerde applicatie (DApp) activiteit op Ethereum de afgelopen 30 dagen een daling van 19% zien. Concurrenten als Solana en Tron hebben juist een enorme stijging in hun gebruikersaantallen geregistreerd. Het gebrek aan activiteit op het Ethereum netwerk zet extra druk op de koers van ETH, die momenteel moeite heeft om boven de $2.400 uit te stijgen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Ethereum naar $12.000 tot $22.000, zeggen VanEck en StoneX analisten
Ethereum naar $12.000 tot $22.000, zeggen VanEck en StoneX analisten
Ethereum 'stilte voor de storm', analist trekt vergelijking met 2023
Ethereum ‘stilte voor de storm’, analist trekt vergelijking met 2023
Advertentie