Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

2 redenen waarom de bitcoin & ethereum koers vandaag dalen

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH Avalanche-AVAX more-coins-icon
s
icon-ethereum
Ethereum nieuws
2 redenen waarom de bitcoin & ethereum koers vandaag dalen

Foto: aterawi/Shutterstock

Deze ochtend zal voor veel crypto-liefhebbers niet zo prettig zijn geweest. De koersen van de meeste cryptocurrencies zijn namelijk flink gedaald. Zoals meestal waren bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) verantwoordelijk voor het grootste deel van de verloren marktwaarde. Twee logische redenen verklaren het beste waarom dit is gebeurd.

Enorme hoeveelheden ethereum ingekocht, ‘bodem nadert’
Enorme hoeveelheden ethereum ingekocht, 'bodem nadert'

Bitcoin en ethereum crashen hard

De daling begon eigenlijk al op dinsdag, met woensdag als een volgende neerwaartse dag. Het grootste deel van de crash vond vannacht om 3 uur plaats. Toen daalde de bitcoin koers met zo’n 2,5%. Sindsdien staat de koers rond de 64.000 Amerikaanse dollar.

De ethereum koers maakte een nog veel diepere crash mee, van ongeveer 9%. Op het moment van schrijven staat de koers op ongeveer 3.150 dollar. Ethereum was als je vanaf vannacht meet ook de hardste daler van alle grote cryptocurrencies. Zelfs de enorm volatiele memecoin-markt bleef stabieler. Als je uitgaat van de afgelopen 24 uur, dan crashte alleen avalanche (AVAX) harder dan ethereum. Die altcoin daalde namelijk met bijna 10%.

De twee grootste cryptocurrencies vormden volgens gegevens van CoinGlass het overgrote deel van de liquidaties op crypto exchanges. Meestal is bitcoin de bron van het meeste verdampte geld, maar in dit geval was ethereum dat, met bijna 102 miljoen dollar aan gesloten hefboomposities. Bitcoin was de afgelopen 24 uur goed voor gesloten hefboomposities ter waarde van ruim 81 miljoen dollar.

Advertisement

Ethereum beursfondsen en grote transacties

De meest logische verklaring voor de crash van ethereum is vermoedelijk de debuutdag van de nieuwe spot-ETF’s voor ethereum. Die was namelijk afgelopen dinsdag en was al meteen een enorm succes. Ze overtroffen alle verwachtingen, zelfs als je de ETH-beursfondsen vergelijkt met de introductie van de bitcoin-ETF’s van begin dit jaar.

Toch daalde de koers vannacht dus aanzienlijk. Dat kan komen doordat de spot-ETF’s al sinds eind mei worden verwacht. Toen zijn ze namelijk al goedgekeurd, alleen de beursintroductie was afgelopen dinsdag. Nu de fondsen zijn goedgekeurd, hebben ETH-investeerders besloten om te verkopen. Het lijkt op een klassieke sell-the-news-gebeurtenis, maar het kan voor een hoop verwarring veroorzaken.

Woensdag was de tweede handelsdag. Dat was slecht nieuws voor de fondsen, die toen juist netto een kapitaalvlucht van 133 miljoen dollar zagen. Vermoedelijk was dit de tweede belangrijkste reden voor de crash, want de spot-ETF’s bezitten ‘echte’ ether-tokens. Vroeg of laat zullen de verkochte aandelen van de beursfondsen dus leiden tot verkopen van de echte ETH op exchanges.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Ethereum koers in gevaar? Analist wijst naar opvallende grafiek
Ethereum koers in gevaar? Analist wijst naar opvallende grafiek
Bitcoin- en ethereum-ETF's blijven bloeden: miljoenen stromen weg
Bitcoin- en ethereum-ETF’s blijven bloeden: miljoenen stromen weg
Advertentie