Foto: divedog/Shutterstock
Ethereum (ETH) was het lievelingetje van velen in de afgelopen bullmarkt in cryptocurrencies. Maar net als de meeste andere coins daalt ETH hard. Nu verschuiven zelfs whales die al jaren inactief zijn grote bedragen, hoewel de reden helaas niet helemaal duidelijk is.
Whales verplaatsen ETH
PeckShield schrijft dat twee Ethereum-adressen veel ether hebben verplaatst. Om precies te zijn gaat het in totaal om 22.982 ETH of ongeveer 25,7 miljoen euro. De tegoeden zouden afkomstig zijn van de crypto-vermogensbeheerder Genesis en de exchange Poloniex.
De voorlaatste keer dat de tokens verplaatst werden was in oktober van 2018, toen ether nog slechts 221 dollar per coin waard was. Maar nu zijn ze volgens PeckShieldAlert verplaatst naar twee ‘verse adressen’. Wat het doel hiervan is weten we niet. Het zou kunnen dat ze klaargemaakt worden om te verkopen, alhoewel het om nieuwe adressen lijkt te gaan en niet om exchange-wallets. Het zou ook kunnen dat ze zijn verplaatst naar veiligere wallets.
#PeckShieldAlert 2 Dormant addresses transferred 22,982 $ETH (~27.2M) to 2 fresh addresses, their last movement was October 2018 (1,535 days ago).
These $ETH originated from Genesis and Poloniex pic.twitter.com/MXKpLnypif— PeckShieldAlert (@PeckShieldAlert) December 19, 2022
Verband met failliete Genesis
Wel weten we dat Genesis vorige maand financieel in de problemen is gekomen. Mogelijk heeft dat ermee te maken. Deze enorme crypto-kredietverstrekker had veel blootstelling aan de failliete cryptobeurs FTX, waardoor het plotseling geen opnamen meer toestond. Dit had vergaande gevolgen, want veel instituten hebben hun tokens ondergebracht bij Genesis voor bijvoorbeeld een staking-winst. Zelfs het Nederlandse Bitvavo had hierdoor blootstelling aan Genesis. De Amerikaanse exchange Gemini zou zelfs 900 miljoen dollar zijn verloren.
Leden uit de community verwachten dat de tokens als onderpand gebruikt gaan worden voor een project, mogelijk Core DAO. Toch is dit niet meer dan een gerucht. Het zou betekenen dat de Genesis misschien al langzaam uit de problemen komt. Eind vorige maand ontkende het snel faillissement te willen aanvragen.
Genesis is helaas niet de enige die failliet is gegaan. De bearmarkt zorgt zelfs nu nog voor forced sellers. Zo is de Rotterdamse crypto-vermogensbeheerder Yieldt failliet gegaan, wat gelukkig niet zo rampzalig liep als het faillissement van veel andere bedrijven.