Roan Egberts Roan Egberts
26/05/2024 11:36 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/05/2024 08:48

Cryptopassie scholier leidde tot ontvoering en verloren jeugd

Nieuws
Cryptopassie scholier leidde tot ontvoering en verloren jeugd

Foto: Cassiano Correia/Shutterstock

De 25-jarige Aiden Pleterski, of zoals hij zichzelf noemde de ‘Cryptokoning’ van Toronto, verdween plotseling midden in de nacht. Drie dagen later dook hij weer op, zijn gezicht vol met bloed en blauwe plekken. Hoe kon het zo ver komen dat hij ontvoerd werd en pas na 3 dagen terugkwam? Ontdek het verhaal achter de 25-jarige man die een hoog rendement beloofde, maar uiteindelijk niks waar kon maken.

Geen crypto tijdens presidentsdebat: grote teleurstelling voor industrie
Geen crypto tijdens presidentsdebat: grote teleurstelling voor industrie

Rijke crypto-influencers wekten zijn interesse

Het crypto-avontuur van Pleterski begon op de middelbare school. Via social media kwam hij berichten tegen van influencers met luxe auto’s en een luxe levensstijl. Na wat onderzoek gedaan te hebben kwam hij erachter dat veel influencers hun geld verdienden met investeringen in cryptocurrencies. ‘Dat heeft mijn interesse gewekt’, zegt de 25-jarige man volgens de BBC.

Hij begon zich te verdiepen in crypto en deed zijn eerste aankopen. Met deze cryptocurrencies, zoals bitcoin (BTC) of ethereum (ETH), deed hij aankopen in video games, waaronder Call of Duty. Voor diegene die het niet kennen, een populaire first-person shooter game waarin spelers deelnemen aan militaire gevechtsmissies.

Advertentie

Luxe levensstijl

In 2020 startte de 25-jarige man zijn eigen bedrijf AP Private Equity, waarbij hij daadwerkelijk begon te investeren door een paar duizend dollar te lenen van familieleden en zijn salaris als honkbalscheidsrechter te gebruiken. Later dat jaar verhuisde hij naar een huurwoning en betaalde elke maand 7.000 dollar, plus een paar duizend dollar uit nood uitkeringen van de overheid. Dit was bedoeld voor de mensen die financieel getroffen waren door de Covid-19-pandemie.

Een paar maanden later verhuisde hij opnieuw naar een miljoenenvilla. Zijn ouders begonnen te investeren in zijn bedrijf en gaven ongeveer 40.000 dollar uit. Naast rendement dat zijn ouders ontvingen, kregen ze ook luxe geschenken. Zo gaf Pleterski een McLaren 60LT, een BMW M8, een Louis Vuitton-tas en nog veel meer weg.

Daar bleef het niet bij, hij pronkte op social media met foto’s van zichzelf bij privéjets, vakanties en een oprit vol met luxe auto’s. Het leek een droomleven, maar in 2022 begonnen de problemen.

Crypto bedreigd door ‘AI deepfakes’: Verliezen van $25 miljard verwacht in 2024
Crypto bedreigd door 'AI deepfakes': Verliezen van $25 miljard verwacht in 2024

Pleterski ontvoerd

Langzaam stapelden de rechtszaken van investeerders tegen het bedrijf van Pleterski zich op. Volgens de investeerders had Pleterski hun geld verduisterd. Hierdoor begon het Hooggerechtshof van Ontario even later de tegoeden van de 25-jarige man te bevriezen. Uiteindelijk, in augustus 2022, veroordeelde de rechtbank hem en zijn bedrijf tot faillissement.

Het dieptepunt was in december 2022, toen Pleterski midden in de nacht ontvoerd werd in het centrum van Toronto. Zijn ontvoerders lieten hem na 3 dagen vrij, maar onder bedreiging. Zo moest de 25-jarige man snel met geld aankomen bij de ontvoerders, volgens gerechtelijke documenten.

In een video* verkregen door de CBC News, *deze beelden kunnen als heftig worden ervaren*, geeft hij aan dat het hem spijt en dat hij niet van plan was om iemands leven te verpesten. Zijn advocaat zei later dat de video gefilmd was tijdens de ontvoering.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Grootste fraudezaak en verloren jeugd voor ‘cryptokoning’

Het onderzoek, dat door de autoriteiten Project Swan genoemd werd, wordt beschouwd als de grootste fraudezaak ooit in de regio. Daarbij zei Peter Moreira, hoofd van de regionale politie van Durham, dat Pleterski ‘in geen enkele hoedanigheid’ geregistreerd was bij de Ontario Securities Commission.

Als Pleterski wordt veroordeeld voor zijn fraudezaken kan hij tot 14 jaar celstraf krijgen. Volgens de lopende faillissementsprocedure heeft hij ongeveer 32,6 miljoen dollar opgehaald bij investeerders. Met dit geld beloofde hij te investeren in cryptocurrencies en andere markten. Hij beloofde een hoog rendement, maar maakte uiteindelijk niks waar. Een verloren jeugd, zoals velen zullen zeggen bij het lezen van dit artikel.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roan Egberts

In 2021 kwam Roan in aanraking met de wereld van cryptocurrencies en deed hij ook zijn eerste crypto-investeringen. Roan is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en volgt dan ook een financiële opleiding op Hogeschool Saxion. Momenteel volgt hij een minor in “Blockchain”. Met deze minor wil hij zijn kennis vergroten op het gebied van blockchain-technologie. Tot slot is Roan actief in het telegramkanaal van Crypto Insiders als beheerder, dus wie weet kom je hem daar ook tegen!

Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin krijgt nieuwe tik en valt onder $67.000, markt zwaar getroffen
Onderzoek toont harde data: ‘bitcoin zal crashen naar $50.000’
Advertentie