Foto: Shutterstock/dotshock
Bij de begrippen cryptocurrency en blockchain denk je vermoedelijk al snel aan de abstracte technologieën die volkomen losstaan van de rest van de financiële wereld. Maar dat klopt eigenlijk niet helemaal; de sector bestaat namelijk uit een groot aantal bedrijven die deze netwerken overeind houden. Durfkapitalisten zien dit als een grote kans. Zij hebben de sector volgens onderzoek al ruim 90 miljard dollar aan financiering gegeven.
Crypto durfkapitalisten zorgen voor nieuwe mijlpaal
The Block Research houdt nauwkeurig bij hoeveel financiering crypto-startups van durfkapitaalfondsen ontvangen. In een onderzoeksrapport schrijft het dat dit bedrag gemeten vanaf 2017 al op meer dan 90 miljard Amerikaanse dollar ligt.
Afgelopen februari hebben bedrijven meer dan 50 deals gesloten, wat het totaalbedrag over de grens van 90 miljard dollar heeft geholpen. “Weliswaar zijn de bedragen rondom financiering niet substantieel gegroeid, maar er zijn wel positieve signalen,” verklaarde The Block Research-directeur John Dantoni.
Het analysebureau heeft de financiering opgedeeld in de categorieën web 3.0, crypto-infrastructuur, decentralized finance (DeFi), non-fungible tokens (NFT’s) en blockchain-gaming, financiële crypto-dienstverlening, crypto-brokers, crypto-analytica en ‘enterprise’. Met name DeFi, infrastructuur, web 3.0, NFT’s en gaming waren populaire bestemmingen voor durfkapitaalgeld.
Wel minder geld naar crypto door minder deals
Bedrijven in de pre-seed- en seed-fases hebben het grootste deel van het geld ontvangen. Mobiele betalingsplatform Oobit was vooralsnog de grootste deal van dit jaar dankzij investeringen van in totaal 25 miljoen dollar van onder andere Tether en Solana-medeoprichter Anatoly Yakovenko. De rest van de deals hadden allemaal een waarde van elk minder dan 10 miljoen dollar.
Verder is het gemiddelde geïnvesteerde bedrag de afgelopen paar maanden ongeveer gelijk gebleven, maar het totale bedrag is iets gedaald ten opzichte van de niveaus van 2021 en 2022. Dat komt overeen met nieuws van eind vorig jaar – in 2023 is namelijk 68% minder geld in de sector gestopt dan in 2022. In 2022 was dit juist meer dan in 2021, ondanks dat de markt dat jaar een diepe bearmarkt voor de kiezen kreeg.