Foto: Joseph Sohm/Shutterstock
Donald Trump is recent plotseling een fervent voorstander geworden van crypto en dat heeft natuurlijk met de aanstaande presidentsverkiezingen te maken. Hij kondigde recent dan ook aan dat zijn campagne donaties in crypto zal accepteren.
Het accepteren van cryptodonaties komt echter met een aantal problemen. Zo kondigt cybercriminaliteit bedrijf Netcraft aan dat er tientallen frauduleuze websites op zijn gezet die misbruik maken van Trump supporters.
Perfecte replica’s van Trump donaties
Oplichters proberen donateurs te misleiden door domeinen te gebruiken met veelgemaakte spelfouten. Sommige geregistreerde domeinen, zoals “donalbjtrump.com”, zijn bijna perfecte replica’s van de echte Trump campagnewebsite. Dit verhoogt de kans dat bezoekers geloven dat ze op de echte site zijn.
Terwijl de officiële Trump campagne donaties accepteerde via de crypto exchange Coinbase, gebruiken sommige frauduleuze websites nep-betaalportalen. Dit zorgt ervoor dat de donaties niet naar de officiële campagne gaan, maar naar de oplichters.
De oplichters gebruiken daarnaast actuele gebeurtenissen om hun scams geloofwaardiger te maken. Zo verscheen er een nieuwe golf van frauduleuze websites onmiddellijk na Trumps veroordeling op 30 mei.
Trump overweegt eigen crypto?
De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 vallen ook samen met de hernieuwde populariteit van memecoins. Verschillende munten zoals pepe (PEPE), dogwifhat (WIF) en bonk (BONK) zagen gigantische stijgingen.
Sinds kort zijn er ook diverse memecoins met een politieke lading, waaronder ‘MAGA’ (TRUMP) en ‘jeo boden’ (BODEN), die respectievelijk Donald Trump en Joe Biden parodiëren.
Er gaan geruchten rond dat Donald Trump overweegt volgens geruchten zijn eigen cryptocurrency te lanceren. Deze speculatie leidde tot een scherpe daling van bestaande ‘PoliFi-coins’, met BODEN dat 38% verloor en TRUMP 50%.
De vermeende DJT-token op Solana (SOL) zou onder leiding staan van Trumps zoon; Barron. De munt bereikte een marktwaarde van $256 miljoen, maar de legitimiteit wordt in twijfel getrokken vanwege de concentratie van tokens bij een kleine groep. Inmiddels blijkt dat Martin Shkreli de munt had gecreëerd.