Foto: M.a.u/Shutterstock
In de afgelopen maanden heeft een grootschalige oplichtingsoperatie in de crypto wereld een flinke buit gemaakt van een enorme groep slachtoffers.
Zij gebruikten hiervoor een methode die zelfs de meest doorgewinterde crypto-beleggers om te tuin leiden.
42.000 crypto beleggers bedrogen voor $32 miljoen
Volgens onderzoek van beveiligingsbedrijf Blockfence heeft de operatie sinds april 2023 al meer dan 42.000 mensen bedrogen en een totaalbedrag van $32 miljoen buitgemaakt.
De oplichters deden dit door meer dan 1.300 nep crypto tokens te creëren die lijken op de tokens van bestaande projecten en bedrijven, maar vaak nog niet gelanceerd zijn.
De oplichters beginnen door eerst 10 tot 20 ethereum (ETH) naar een extern adres sturen om van daaruit de nieuwe neppe tokens te creëren. Vervolgens voorzien de oplichters deze tokens van een nep volume om handelaren aan te lokken.
Zodra de oplichters genoeg kapitaal hebben aangetrokken van deze handelaren, plegen ze een zogeheten ‘rug pull’, oftewel ze cashen uit. Vervolgens herhalen ze het proces met een nieuwe token.
Vermijd twijfelachtige crypto tokens, maar FOMO is sterker
De oplichters spelen in op de fear of missing out, beter bekend als FOMO, van de potentiële investeerders. Dat doen zij door bijvoorbeeld een neppe maximumvoorraad te tonen van de token.
Op het eerste gezicht lijken de contracten achter de tokens legitiem en doorstaan ze meerdere beveiligingscontroles. Echter behouden de oplichters de mogelijkheid om zo veel tokens als ze willen te creëren, te vernietigen en zodanig de maximale voorraad te vervalsen.
De oplichters implementeren zelfs een functie op de tokens om de indruk te wekken dat een rug pull onmogelijk is. Toch is dat precies wat ze vervolgens doen. Zodra de prijs kunstmatig is opgevoerd, wordt de illusie verbroken en wordt het onmogelijk de token te verkopen.
Pablo Sabbatella, hoofd van onderzoek bij Blockfence, waarschuwt beleggers voor dit soort risico’s:
“Het eerste wat crypto handelaren kunnen doen om zichzelf te beschermen tegen dergelijke scams is simpelweg het vermijden van twijfelachtige tokens,” zegt Sabbatella.
Voor crypto investeerders die toch bereid zijn in riskantere tokens te handelen, adviseert Sabbatella het gebruik van meerdere fraude detectie-instrumenten te gebruiken.
Vooral neppe memecoins worden gemaakt door de oplichters met namen als AIPEPE, Purple Pepe, Pepe Chain, Pepe Race en Baby Pepe. Opvallend maakten ze ook een Blockfense token.