Foto: Gorodenkoff/Shutterstock
Een paar weken geleden berichtten we nog dat crypto hackers het in het eerste kwartaal redelijk rustig aan deden. Ook zeiden we dat dit waarschijnlijk tijdelijk zou zijn. Eén grote hack zou namelijk genoeg zijn om deze statistiek weer omhoog te duwen en dit zagen we in mei dan ook gebeuren. Volgens blockchain veiligheidsfirma CertiK werd er 60 miljoen dollar buitgemaakt door scammers en hackers.
Crypto hackers worden weer wakker
Het rustige eerste kwartaal wat betreft crypto hacks blijkt zoals verwacht een uitzondering te zijn geweest. In april en mei waren de hackers namelijk weer zeer actief. In de twee maanden samen werd meer dan 150 miljoen dollar gestolen.
De grootste scam van mei was de exit-scam van Morgan DF Fintoch. Dit bedrijf beloofde investeerders absurde rendementen en ging er vervolgens vandoor met het geld van gebruikers: 31,7 miljoen dollar werd buitgemaakt.
De nummer twee scam qua opbrengst afgelopen maand was de flash loan exploit van Jimbos Protocol. Hackers gingen er hierbij vandoor met vierduizend ethereum (ETH) met een waarde van grofweg 7,5 miljoen dollar.
De crypto sector blijft kwetsbaar voor malafide entiteiten. Vooral decentrale platformen (DeFi) en crypto bridges zijn kwetsbaar, vaak hebben deze platformen grote kwetsbaarheden in de code. Hackers maken hier misbruik van om grote sommen crypto buit te maken. Om deze reden wordt de ongereguleerde DeFi tak van crypto nog vaak als het ‘Wilde Westen’ van de crypto sector gezien.
Combining all the incidents in May we’ve confirmed ~$59.8M lost to exploits, hacks and scams.
Exit scams were ~$38.8M
Flash loans were ~$1.7M
Exploits were ~$19.3M
See more details below 👇 pic.twitter.com/vtfEBTqueB
— CertiK Alert (@CertiKAlert) May 31, 2023
Het gebruik van ‘crypto mixers’
Hackers zijn vaak afhankelijk van zogenaamde crypto mixers. Dit zijn platformen waar gebruikers hun crypto transacties kunnen verdoezelen om zo hun voetsporen als het ware weg te vegen. Om deze reden zijn autoriteiten geen fan van deze crypto mixers.
Een goed voorbeeld is het beruchte Tornado Cash. Diens oprichter werd in augustus 2022 op Nederlandse bodem opgepakt. Na een langdurig voorarrest werd hij in april op borg vrijgelaten. Volgens de aanklacht zou hij medeplichtig zijn aan witwassen. De crypto sector is het hier echter niet mee eens. Privacy en anonimiteit zijn belangrijke waardes voor de crypto sector. Crypto mixers als Tornado Cash zijn een belangrijk onderdeel hiervan, aldus voorstanders.