Foto: Shutterstock/Anton_AV
DZ Bank, de derde grootste bank in Duitsland, heeft aangekondigd een eigen platform voor crypto bewaring te hebben gelanceerd, wat een belangrijke stap markeert in de acceptatie van blockchain-technologie door grote financiële instellingen. Dit initiatief weerspiegelt een groeiende trend onder traditionele banken om de kansen die de crypto markt biedt, te omarmen.
Innovatie in de financiële sector
Het platform is uiteraard gebouwd op blockchain-technologie en richt zich op institutionele klanten. Het biedt zogeheten crypto-effecten aan. Een voorbeeld hiervan is de ‘crypto obligatie’ van de tech-reus Siemens. Holger Meffert, het hoofd van effecten-diensten bij de bank, had het volgende te zeggen over de grote nieuwe stap van DZ Bank:
“We gaan ervan uit dat binnen de volgende tien jaar een aanzienlijk deel van het kapitaalmarktbedrijf via op DLT-gebaseerde infrastructuren zal worden verwerkt. Op middellange termijn zien we DLT als een aanvullende technologie voor de gevestigde infrastructuren in de bestaande kapitaalmarktprocessen.”
DZ Bank hoopt in de toekomst ook institutionele beleggers en particuliere klanten de mogelijkheid te bieden om cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) direct bij hen te kopen. Om dit te bereiken, heeft DZ in juni 2023 een licentie voor crypto-bewaring aangevraagd bij de Duitse Federal Financial Supervisory Authority (BaFin). Deze stap sluit aan bij de recente trend van Duitse banken om zich ondanks de strikte regelgeving van het land naar crypto-adoptie te verschuiven.
Duitse banken en crypto-adoptie
Meerdere Duitse instellingen vinden manieren om klanten toegang tot cryptocurrencies te bieden. In maart 2023 lanceerde een andere Duitse bank het wpNex crypto-handelsplatform, waardoor 1.200 banken en spaarbanken in Duitsland toegang kregen tot de crypto industrie. DWS, een vermogensbeheergroep die grotendeels in eigendom is van Deutsche Bank, kondigde bijvoorbeeld ook aan te werken aan exchange-traded products (ETP) van cryptocurrencies op de Europese markt en ontwikkelt andere digitale oplossingen die beleggers toegang bieden tot blockchain-toepassingen en digitale activa.
De stap van DZ Bank naar een eigen crypto-bewaarplatform is indicatief voor een groter fenomeen waarbij traditionele banken de mogelijkheden van de crypto sector verkennen. Andere grote banken zoals Commerzbank en DekaBank lijken ook te streven naar crypto-bewaarlicenties van BaFin. Dit kan wijzen op een belangrijke verschuiving in de manier waarop financiële diensten in de toekomst worden aangeboden en benut. Goed nieuws voor crypto dus.