Foto: Brian A Jackson/Shutterstock
De voormalig CEO van crypto bedrijf IcomTech, Ruiz Ochoa, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Hij is schuldig verklaard voor het promoten en uitvoeren van een Ponzi-schema. Ruiz bekende schuld in september en werd veroordeeld door een Amerikaanse districtsrechter.
Frauduleuze crypto onderneming
Ruiz Ochoa heeft met IcomTech een frauduleuze onderneming opgezet en gepromoot. Het bedrijf deed zich voor als een legitiem crypto mining– en handelsbedrijf. In lijn met de tactieken van een traditioneel ponzi-schema, misleidden hij en zijn medewerkers investeerders door hun hoge rendementen te beloven op hun investeringen in crypto. In werkelijkheid bestonden de handels- en miningactiviteiten van IcomTech helemaal niet, en werden de investeringen van de slachtoffers gebruikt om de rendementen van andere klanten uit te keren, in plaats van voor de beloofde doeleinden.
Toen investeerders in 2018 probeerden hun geld terug te trekken, werden ze geconfronteerd met onverklaarbare vertragingen en verborgen kosten. Ondanks klachten bleven de promotors van IcomTech, inclusief Ochoa, het bedrijf promoten en investeringen van slachtoffers accepteren. Eind 2019 vond de ondergang van IcomTech plaats.
Naast de gevangenisstraf van 5 jaar werd Ochoa ook veroordeeld tot twee jaar begeleide vrijlating en werd hem bevolen om 914.000 dollar aan criminele opbrengsten in beslag te nemen. Volgens de Amerikaanse procureur Damian Williams stuurt deze aanzienlijke veroordeling een boodschap naar iedereen die overweegt in zijn voetsporen te treden.
Cristiano Ronaldo betwist in Binance rechtszaak
Voor wie het crypto nieuws nauw in de gaten houdt, is ook op de hoogte van een rechtszaak tegen de Portugese voetballegende Cristiano Ronaldo. Onlangs werd hij het onderwerp van een groepsvordering, aangespannen door gebruikers van Binance, ’s werelds grootste crypto exchange. De kern van de zaak betreft Ronaldo’s promotieactiviteiten voor Binance, waarbij hij diverse non-fungible token (NFT) collecties introduceerde. De aanklagers stellen dat Ronaldo bijdroeg aan de verkoop van niet-geregistreerde effecten, en eisen een schadevergoeding van 1 miljard dollar.