Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Crypto criminelen beleven recordmaand: een verontrustende ontwikkeling?

s Nieuws
Crypto hackers in opmars: records sneuvelden in september

Foto: JARIRIYAWAT/Shutterstock

November 2023 markeert een somber record in de wereld van cryptocurrencies. Met een verlies van $363 miljoen door diefstallen, oplichtingen en exploits, is het de meest ‘schadelijke’ maand van het jaar voor de crypto-industrie. Deze verliezen onderstrepen de kwetsbaarheden binnen de crypto-sector en werpen een schaduw op de hele industrie.

Cryptofondsen beleven topweek terwijl sentiment positiever draait
Cryptofondsen beleven topweek terwijl sentiment positiever draait

Crypto ‘exploits’ voeren de boventoon

De grootste incidenten van November waren de exploits op crypto exchanges Poloniex en HTX/Heco Bridge, samen goed voor een astronomische $244,7 miljoen aan verliezen. Daarnaast was er een opmerkelijke phishing-aanval waarbij een enkel slachtoffer $27 miljoen verloor. CertiK, een blockchain-beveiligingsbedrijf, meldt dat van de totale $363 miljoen ongeveer $316,4 miljoen afkomstig is van dergelijke exploits. De KyberSwap flash loan aanval, goed voor bijna $45 miljoen, benadrukt eveneens de sluwe methoden die cybercriminelen gebruiken om de crypto-industrie te benadelen.

Veiligheid en de crypto markt: stijgende trend?

Dit nieuwe record overtreft het vorige hoogtepunt van $329 miljoen, vastgesteld in september van dit jaar. Dit kwam destijds voornamelijk door de Mixin Network aanval van $200 miljoen. In totaal is er in 2023 al ongeveer $1,7 miljard verloren gegaan aan exploits, exit-scams en flash loan aanvallen. Dit bedrag is slechts 54% van het totaal verloren in 2022, waarbij $3,7 miljard verloren ging aan crypto-incidenten. Hoewel november dus een recordmaand was, lijkt het er wel op dat 2023 een beter jaar gaat worden dan 2022.

Experts bij CertiK benadrukken dat standaardbeveiliging vaak niet meer voldoende is in het huidige klimaat van steeds geavanceerdere aanvallen. Grootschalige en veelvoorkomende aanvallen schrikken niet alleen bestaande gebruikers af, maar belemmeren ook de adoptie van crypto onder nieuwkomers.

“Stel je voor dat je al je spaargeld zou verliezen omdat er ’s nachts werd ingebroken in het filiaal van je bank. Dan zou je er niet meer bankieren.”, vertelt onderzoeker Christan Seifert aan Cointelegraph.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy's specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto's pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Advertentie
crypto-insiders-icon