Foto: Nat_V / Shutterstock.com
Naarmate cryptocurrencies populairder worden in Nederland, is het essentieel voor beleggers en handelaren om hun belastingverplichtingen te begrijpen. Dit artikel werpt licht op de nieuwe belastingregels voor 2022 die relevant zijn voor alle crypto investeerders en handelaren.
Crypto als box 3 vermogen
Het Nederlandse belastingsysteem classificeert crypto bezittingen over het algemeen meestal als vermogen in box 3, tenzij geld verdienen met crypto jouw hoofdinkomen is; bijvoorbeeld als je fulltime daytrader bent. Crypto beleggers moeten de waarde van hun crypto-bezittingen voor de belastingaangifte op 1 januari van elk jaar rapporteren. Deze waardering is essentieel voor het berekenen van het belastbaar vermogen.
Je moet dus weten hoeveel je crypto portefeuille waard was precies om 00:00 op 1 januari van 2022. Als je deze waarde destijds niet hebt opgeslagen, kan het best een klus zijn om tot de juiste waarde gekomen. Immers, vaak bestaan de bezittingen van crypto beleggers uit een grote hoeveel verschillende coins en staan wellicht zelfs op verschillende exchanges.
Toch is het erg belangrijk dat je dit nauwkeurig doet. Het zal namelijk later bepalen hoeveel belasting je schuldig bent. En ja, de Belastingdienst is in staat om dit zelf te verifiëren als zij dat nodig achten! Neem dus geen risico.
Nieuwe regels in 2022
De regels voor box 3 belasting zijn veranderd. Dat betekent dat de belastingaangifte wat betreft beleggingen er in 2022 anders uitziet dan de jaren daarvoor. Deze nieuwe regels zijn voor veel crypto beleggers nog wat onduidelijk, daarom leggen we hier kort en bondig uit wat er veranderd is en waar Nederlandse crypto beleggers op moeten letten.
Elk jaar wordt er opnieuw gekeken naar het bedrag dat mensen moeten betalen in box 3. Voorheen werd bepaald dat mensen met een hoog vermogen in box 3 meer rendement zouden behalen, en dus betaalden zij ook meer belasting. Dat is in 2022 afgeschaft. Nu betaalt iedereen hetzelfde, en dat is voor de meeste mensen fors meer dan het jaar daarvoor. Belangrijk is ook dat beleggingen en spaargeld nu ook los gezien worden van elkaar, dat was eerst ook niet het geval.
De Belastingdienst heeft bepaald dat in 2022 een fictief haalbaar rendement van 5,69% mogelijk was. De Belastingdienst gaat er dus als het ware vanuit dat elke belegger in 2022 ongeveer dat rendement behaald zou moeten hebben. Over dit fictieve rendement wordt vervolgens 31% belasting betaald.
Onrealistisch fictief rendement?
Klinkt dit voor jou oneerlijk, aangezien je in 2022 helemaal geen positief rendement hebt behaald door kelderende koersen? Dan ben je niet de enige. Er is veel onenigheid over dit fictieve rendement dat door de Belastingdienst is vastgesteld en enorm veel mensen dienen dan ook hun bezwaar in.
Of je het nu eens bent met de regeling, of je zelfs persoonlijk bezwaar gaat indienen, zorg er in ieder geval voor dat je je belastingaangifte wel doet. Dit is verplicht voor elke Nederlander, ook voor crypto beleggers.