Op een seminar vandaag in Peking heeft het China Center for Information Industry Development (CCID) haar ‘Inaugural Monthly Global Public Chain Assessment Index’ aangekondigd. Deze assessment is een ranglijst van cryptocurrencies en andere blockchain projecten welke door de overheid worden gezien als technologisch vruchtbaar.
De CCID is onderdeel van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie. Het orgaan is verantwoordelijk voor de regulatie en ontwikkeling van technologie in het land en voor de ontwikkeling van de kenniseconomie binnen de overheid.
De intentie is om een lijst te verschaffen van projecten welke onderzoekers kunnen evalueren in de zoektocht naar een blockchain om gedecentraliseerde apps op te ontwikkelen.
De 28 cryptocurrencies in de Inaugural Index zijn: Ark, Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitshares, ByteCoin, Cardano, Dash, Ethereum, Ethereum Classic, Hcash, IOTA, Komodo, Lisk, Litecoin, Monero, NANO, NEM, NEO, QTUM, Ripple, Siacoin, Steem, Stellar, Stratis, Verge, Waves en Zcash.
Het uitgegeven bericht van de CCID beschrijft dat het de bedoeling is om “vanuit wetenschappelijk oogpunt ontwikkelingen te evalueren” omtrent blockchain technologie. Dit wordt gedaan om hulp te bieden in de vorm van “professionele adviezen voor overheid, ondernemingen, onderzoekscentra en technologie-ontwikkelaars”.
De relevante onderzoekers hebben een aantal criteria die gehanteerd worden om blockchain bedrijven te selecteren voor de index. Hieronder een aantal criteria:
- Het project dient een eigen ‘chain’ te hebben.
- Nodes’ op de blockchain kunnen door een ieder aangemaakt worden.
- Het project dient een ‘block explorer’ te hebben waarmee informatie uit elk block bekeken kan worden.
- Er moet sprake zijn van een open broncode.
- Het project moet een publieke website hebben met projectteamleden die bereikbaar
zijn.
Tijdens de eerder beschreven seminar liet Zihe Huang, adjunct-directeur van China Electronic Information Industry Development Institute, weten dat er specifieke focus wordt gelegd op onderzoek in de industrie en rondom de technologie achter blockchain. De formatie van het CCID Blockchain Research Institute en de China Ecological Blockchain Alliance zullen verder taken op zich nemen omtrent het organiseren en doorontwikkelen van blockchain technology, industrie- en beleidsonderzoek ten behoeve van de Chinese overheid en maatschappij.
Eerder deze week werd bekend dat de Chinese overheid begonnen is met het werken aan nationale standaarden voor blockchain technologie.