Foto: Ms. Li/Shutterstock
China staat op het punt om een service te lanceren voor digitale identiteitsverificatie met behulp van crypto-technologie. Het land, met 1,4 miljard inwoners, werkt samen met het Blockchain Service Network (BSN) aan het platform genaamd ‘RealDID’.
Deze real-name DID service is ontwikkeld om de privacy van persoonlijke gegevens, zoals identiteit en locatie, in het digitale tijdperk te versterken. BSN belooft dat gebruikers van de identificatieservice meer controle krijgen over hun persoonlijke digitale identiteit.
Het blockchainbedrijf wil met dit platform tegemoetkomen aan de behoefte van de digitale economie en benadrukt dat anonimiteit centraal staat. Voorstanders van de privacywetgeving uiten echter hun zorgen over de gegevensverzameling van dit nieuwe digitale identiteitsverificatiesysteem.
Anonimiteit en privacybescherming in het digitale tijdperk
Het platform wordt gezien als een fusie van het blockchain servicenetwerk van BSN en CTID, oftewel of Concise Transaction Identifier. De service van BSN gebruikt CTID om gedistribueerde digitale identiteiten te creëren.
Gebruikers kunnen hierdoor volgens BSN anoniem op websites inloggen met DID-adressen en privésleutels. Dit beschermt persoonlijke privacygegevens in een digitale tijdperk waarin we steeds meer informatie online opslaan.
China verplicht openbare identiteit op sociale media
Volgens de Chinese staatsmedia moeten de zes grootste sociale mediaplatforms hun gebruikers dwingen om hun echte naam in het openbaar te tonen. Dit dient volgens de staatsmedia om de geloofwaardigheid te vergroten en het publieke toezicht op deze platforms te faciliteren.
BSN beweert dat RealDID het eerste nationale gedecentraliseerde identiteitssysteem ter wereld is. Het bedrijf, beheerd door het China’s Nationaal Informatiecentrum, werkt samen met Chinese grootmachten als China Mobile en China UnionPay aan verdere ontwikkelingen
Steun voor strengere blockchain- en crypto regels in VS
In de Verenigde Staten krijgt senator Warren meer steun voor haar wetsvoorstel uit 2022. Dit wetsvoorstel legt blockchain- en web3 bedrijven op om de naam en het fysieke adres van elke tegenpartij bij een transactie te verzamelen.
Het voorstel verplicht blockchain-aanbieders ook om traditionele identificatie- en anti-witwas procedures te implementeren. Hiermee streeft het wetsvoorstel ernaar om illegale activiteiten effectiever aan te pakken door meer controle ui te oefenen op digitale transacties.