Foto: Tupungato/Shutterstock
De Verenigde Staten hebben al een tijd moeite om te bepalen hoe cryptocurrencies fatsoenlijk gereguleerd moeten worden. De Securities and Exchange Commission (SEC) is in een soort machtsstrijd verwikkeld met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), en er zijn op het moment maar liefst 13.000 verschillende crypto’s. Dus hoe doe je dat goed? Cardano (ADA) oprichter Charles Hoskinson heeft een strak plan.
Advies van Cardano oprichter Charles Hoskinson
Het Amerikaanse parlement vroeg hem om advies. Tijdens een hoorzitting genaamd The Future of Digital Asset Regulation kwam hij met een creatieve insteek waar de bureaucraten bij de SEC en de CFTC nog niet over na hadden gedacht. 13.000 cryptocurrencies reguleren doe je namelijk niet zomaar, ook niet als een groot deel daarvan naar nul gaat en uit omloop verdwijnt.
Juist omdat de activaklasse zo complex en zo enorm is is het moeilijk om een aantal overheidsorganisaties op de problemen te zetten. Hoskinson denkt dat de overheid gewoon niet groot genoeg is om de complexiteit op de handmatige, ‘ouderwetse’ manier aan te pakken. Hoskinson:
Eén van de positieve kanten van de industrie [van cryptocurrencies] is dat regulatie algoritmisch kan worden. Dan hoef je geen individuen toe te wijzen aan individuele projecten. We zouden het formaat van de [Amerikaanse Belastingdienst] kunnen verviervoudigen, maar dan zouden we nog steeds niet iedere Amerikaan kunnen controleren. Dat is gewoon niet mogelijk.
Regulatie zonder Gary Gensler
Daarom stelt hij voor om een systeem te bedenken dat uit zichzelf cryptocurrencies reguleert. Transacties brengen metadata met zich mee, dat kan gebruikt worden in het hypothetische systeem. Als je als regulator een duidelijk beeld hebt van wat wel mag en wat niet, dan kan de metadata worden gebruikt om automatisch te reguleren.
“Dan gaat het om wat je belangrijk vindt [als toezichthouder] en om wat we kunnen doen als techneuten om een zelfregulerend systeem te maken. En ook om wat je moet doen met bijzondere gevallen, die zeldzaam zouden zijn. Dan kun je de CFTF of een ander overheidslichaam actief met het probleem bezig laten houden,” verklaarde de Cardano-ontwikkelaar.
Zelfregulerende organisaties bestaan volgens hem al, en partijen in de crypto-industrie zijn erg met elkaar verbonden, volgens Hoskinson. Problemen kunnen dan vrij snel aan het licht komen. Dan heb je de regulatie met Gary Gensler van de SEC dus eigenlijk niet (direct) meer nodig. Gensler is berucht vanwege zijn strikte beleid.