Marijn van Leeuwen Marijn van Leeuwen
3 min. leestijd

Cardano-oprichter haalt fel uit, ‘Ethereum is een dictatuur’

De oprichter van Cardano (ADA) haalde hard uit naar Vitalik Buterin

Cardano-ADA Ethereum-ETH
s
cardano-ada-logo
Cardano nieuws
Cardano-oprichter haalt fel uit, 'Ethereum is een dictatuur'

Foto: Postmodern Studio/Shutterstock

Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano (ADA), heeft commentaar gegeven op het Ethereum (ETH) netwerk, waarbij hij beweert dat het op een dictatuur lijkt. Cardano doet er zelf alles aan om te voorkomen dat iemand te veel invloed kan uitoefenen, waarbij de recente Chang hard fork het bestuur van Cardano decentraler heeft gemaakt.

‘Grootste Ethereum-update ooit’ mogelijk versneld door splitsing
'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing

Charles Hoskinson over Ethereum

Charles Hoskinson heeft zijn ideeën over Ethereum gedeeld tijdens een interview met Cointelegraph op Token2049 in Singapore. Hierin viel hij het bestuursmodel van Ethereum aan, waarbij hij beweert dat leiding te sterk afhankelijk is van mede-oprichter Vitalik Buterin.

Hoskinson liet weten dat blockchains ervoor kunnen kiezen om het protocol altijd eenvoudig te houden, zoals Bitcoin (BTC), of ‘een koning kiezen’ om de boel te besturen. Hij gaf aan dat het nieuwe bestuursmodel van Cardano deze problemen oplost door gedelegeerde vertegenwoordigers en een op leden gebaseerde organisatie genaamd Intersect in te zetten om over complexe bestuursonderwerpen te stemmen.

Hierbij noemt Hoskinson dat dit het ‘governance trilemma’ van ‘efficiëntie, effectiviteit en integriteit’ oplost:

“Als je deze drie dingen hebt, dan heb je een goede kans om de anarchie van Bitcoin of de dictatuur van Ethereum te vermijden, en heb je eigenlijk iets dat met één stem vooruit kan gaan, maar het is uiteindelijk nog steeds gedecentraliseerd omdat het iedereen vertegenwoordigt.”

Advertentie

Waarom is Buterin een Ethereum dictator?

Later werd Hoskinson gedwongen om zijn controversiële opmerking uit te leggen, aangezien hij Ethereum met een dictatuur vergelijk. Hierbij verklaarde hij dat de ‘hele visie’ van Ethereum begint en eindigt met Vitalik Buterin:

“Iedereen kijkt naar hem voor de routekaart. Iedereen kijkt naar hem voor inspiratie, en hij is ook de enige persoon die genoeg macht heeft om mensen te verzamelen. Als je hem nu uit de vergelijking zal verwijderen, hoe zal de volgende hard fork er dan uitzien, en hoe snel kunnen ze daar daadwerkelijk komen?”

Ondanks dat Hoskinson gelooft dat Ethereum sterk wordt beïnvloed door de visie van Buterin, oefent Buterin geen eenzijdige macht uit op het gedecentraliseerde netwerk. Het netwerk maakt gebruik van een mix van off-chain en on-chain beheer, waarbij cruciale beslissingen genomen worden tijdens belangrijke ontwikkelaarsbijeenkomsten.

Grote beslissingen kunnen resulteren in een hard fork, zoals gebeurde bij de DAO-hack rollback, die resulteerde in Ethereum Classic.

Crypto Ontbijt: Bitcoin & ether kelderen in aanloop naar belangrijkste besluit 2024
Crypto Ontbijt: Bitcoin & ether kelderen in aanloop naar belangrijkste besluit 2024

Commentaar van Hoskinson op grote blockchains

Charles Hoskinson staat er bekend om dat hij regelmatig commentaar heeft op de grote blockchains. Vooral Bitcoin staat onder zijn aandacht. Zo lieten we in eerder crypto nieuws al weten hoe Hoskinson Bitcoin bekritiseerde, ondanks dat cardano aan het dalen was.

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.

Deel dit artikel
Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen schrijft voor Crypto Insiders sinds augustus 2024. Zijn passie voor schrijven begon al op de middelbare school en werd verder ontwikkeld tijdens zijn studie. Na het verlaten van zijn opleiding Toegepaste Psychologie, verdiepte hij zich in SEO en de wereld van cryptocurrency, met een speciale interesse in Bitcoin en blockchaintechnologie. Marijn focust zich voornamelijk op regulatie en marktupdates, en hoopt lezers te inspireren om meer onderzoek te doen naar crypto.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Zeer gewilde crypto op Nederlandse markt nu beschikbaar op Bitvavo
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Crypto Radar: bitcoin rust uit, ethereum en altcoins trappen door
Crypto Radar: bitcoin rust uit, ethereum en altcoins trappen door
Bitcoin- en ethereum-ETF's zien kapitaalinstroom exploderen
Bitcoin- en ethereum-ETF’s zien kapitaalinstroom exploderen
Advertentie