Floris Florussen Floris Florussen
3 min. leestijd

Cardano netwerk is gereed voor de volgende cruciale update

s
cardano-ada-logo
Cardano nieuws
Kan Cardano x10 gaan? Ontwikkelaar geeft antwoord

Foto: Piotr Swat/Shutterstock

Cardano (ADA) heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de uitgifte van een nieuwe node-update. Hiermee is Cardano, na de laatste uitgifte van validator-node, klaar voor Chang hard fork. De eerste fase van het Chang-tijdperk markeert het begin van de transitie van het netwerk naar een gedecentraliseerd bestuur.

Cardano-koers in spanning, cruciale update staat voor de deur
Cardano-koers in spanning, cruciale update staat voor de deur

Cardano Validator Node 9.1.0.

Het Cardano netwerk is klaar voor de Chang hard fork met de laatste uitgifte van de validator-node software. De hard fork maakt deel uit van de overgang naar het Voltaire-tijdperk van gedecentraliseerd netwerkbeheer. Een hard fork in de blockchain-technologie is een grote wijziging van het protocol waarop een netwerk draait. Het toevoegen van een nieuwe regel aan de code creëert als het ware een splitsing en ontstaat er een ‘nieuwe’ blockchain.

De nieuwste versie van de validator-node, Node 9.1.0, is een upgrade van Node 9.0 die op 8 juli werd uitgebracht. Naast het oplossen van enkele fouten, vereist de nieuwe node het gebruik van het Conway Genesis-bestand op de blockchain. In de vorige versie was dit optioneel. Deze wijziging maakt de overgang naar de Chang hard fork mogelijk. De hard fork kan worden geïmplementeerd wanneer 70% van de validators naar de nieuwe node is overgestapt.

ADA hard fork belooft grote veranderingen

De validators upgraden snel. Op het moment van schrijven is 11% geüpgraded naar de nieuwe versie, maar ze zijn er nog niet. De Intersect Cardano gebruikersgroep merkte op dat de upgrade een significante transformatie van het Cardano ecosysteem teweeg zal brengen. Deze uitgifte markeert de voltooiing van de van on-chain bestuursfunctie, waarbij de installatie van de kernelementen van gedecentraliseerd bestuur worden geïmplementeerd.

De implementatie is uitgerold in twee afzonderlijke fasen. De tweede fase van de Chang upgrade zal later dit jaar worden geïnitieerd. De eerste fase is met name bedoeld zodat het ecosysteem gewend raakt aan de nieuwe functies, zoals beschreven in Cardano Improvement Proposal 1694 (CIP-1694).

Cardano decentralisatie verloopt volgens plan

Volgens de documentatie van Cardano zal de Chang hard fork on-chain bestuursmechanismen creëren voor een constitutioneel comité. Daarnaast zijn er gedelegeerde vertegenwoordigers die namens individuele houders van de ADA-munt zullen stemmen en een nieuwe bestuursrol geven aan uitvoerders van staking-pools. Voorstellen en stemmen zullen vanaf dan on-chain plaatsvinden.

De laatste upgrade van Cardano was de Vasil hard fork in september 2022, die snellere blok creatie en verbeterde prestaties van smart contracts mogelijk maakte. De Alonzo hard fork in september 2021 bracht smart contracts naar het ecosysteem.

Voltaire is het laatste tijdperk dat voor het netwerk is gepland en wordt gekenmerkt door de overgang van bestuur van het Input-Output Hong Kong bedrijf naar de Cardano gemeenschap.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Floris Florussen

In 2020 kwam Floris voor het eerst in aanraking met Bitcoin door toedoen van een vriend. Vanaf het begin trok het zijn aandacht en is de sneeuwbal gaan rollen. Zijn nieuwsgierigheid veranderde in een passie voor blockchain. Met zijn ervaring in de bancaire sector, houdt hij zich bezig met regelgeving. In 2022 richtte hij samen met zijn compagnon Onblocked op, waarbij zij inzicht geven in de data die de blockchain weergeeft. On-Chain analyse biedt volgens hem perspectieven die de traditionele aandelenmarkt mist. De data op de blockchain is een oneindige bron van informatie.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Cardano nieuws

Cardano start nieuw tijdperk met langverwachte, veelbelovende update
Cardano start nieuw tijdperk met langverwachte, veelbelovende update
Terwijl cardano hard daalt, blijft de oprichter bitcoin bekritiseren
Terwijl cardano hard daalt, blijft de oprichter bitcoin bekritiseren
Advertentie