De Zwitserse Bondsraad heeft om een rapport gevraagd over de risico’s en mogelijkheden van de invoering van een eigen door de staat gesteunde digitale currency, of een zogenaamde ‘e-frank’, meldde Reuters op 17 mei.
De Bondsraad ging over tot onderzoek op aanraden van de Zwitserse politicus en vicevoorzitter van de Sociaaldemocratische Partij van Zwitserland, Cedric Wermuth. Nu moet het lagerhuis van het Zwitserse parlement beslissen om het verzoek van de Bondsraad wel of niet te ondersteunen. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zal het Zwitserse Ministerie van Financiën een studie over dit onderwerp uitvoeren, Er is geen tijdschema gepubliceerd over het proces. De raad verklaarde het volgende:
De Bondsraad is op de hoogte van de grote uitdagingen, zowel juridisch als monetair, die gepaard zouden gaan met het gebruik van een e-frank… Het zou graag zien dat het voorstel wordt goedgekeurd om de risico’s en mogelijkheden te onderzoeken en de juridische, economische en financiële aspecten van de e-frank te verduidelijken.
Het idee om een nationale cryptocurrency te ontwikkelen werd in februari voorgesteld door Romeo Lacher, voorzitter van de Zwitserse aandelenbeurs SIX. Hij zei:
Een e-frank onder de controle van de centrale bank zou veel synergieën creëren en derhalve goed zijn voor de economie.
Andere traditionele financiële instellingen in het land blijven terughoudend voor de invoering van cryptocurrencies. Andréa Maechler, bestuurslid van de Zwitserse Nationale Bank, zei vorige maand dat cryptocurrencies uit de particuliere sector beter en minder risicovol zijn dan nationaal uitgegeven versies, omdat een door de overheid uitgegeven cryptocurrency het risico op zogenaamde ‘bank runs’ zou kunnen vergroten.
Eerder deze maand weigerde de grootste bank van Zwitserland, UBS, om handel in Bitcoin en andere cryptocurrencies aan te bieden. De voorzitter van de bank, Axel Weber, riep op tot strengere controles op cryptocurrencies, waarbij hij zei dat cryptocurrencies vaak niet transparant zijn en daarom openstaan voor misbruik.
Andere landen zijn ook begonnen de mogelijkheid van een een eigen nationale cryptocurrency te overwegen. De Zweedse Riksbank onderzoekt of het een ‘e-kroon’ moet uitgeven, omdat het gebruik van fysieke bankbiljetten in het land blijft afnemen.