In Zweden speelt een zeer merkwaardige situatie af. De Zweedse overheid moet namelijk maar liefst $1,5 miljoen (€1,3 miljoen) aan bitcoin (BTC) uitbetalen aan een veroordeelde drugsdealer. Dat meldt The Telegraph op 20 augustus:
Sweden’s government is being forced to pay out more than £1m to a jailed drug dealer after bitcoin he amassed through illegal online sales massively appreciated while he was in custody | @Richard_Orange https://t.co/LZz27N8Kxo
— Telegraph World News (@TelegraphWorld) August 20, 2021
Twee jaar geleden werd de handelaar veroordeeld voor de verkoop van illegale middelen via het internet. Hij verdiende hier toen 36 bitcoins mee, destijds ongeveer $1,3 miljoen Zweedse kronor, oftewel $100.000 waard. De openbaar aanklager, Tove Kullberg, eiste echter een boete uitgedrukt in fiatvaluta en niet in bitcoin zelf.
Het duurt in Zweden ongeveer twee jaar om in beslag genomen activa te verwerken en te verkopen. De overheid verdiende onlangs maar liefst $1,5 miljoen aan de verkoop van de 36 BTC, terwijl maar 3 BTC genoeg waren om de $100.000 te dekken. Dat betekent dat de Zweedse overheid nu verplicht is om 33 BTC, ter waarde van $1,5 miljoen, aan de drugshandelaar te overhandigen.
Kullberg geeft op de Zweedse radio toe dat het niet handig was om tijdens de oorspronkelijke rechtszaak de cryptocurrency eerst in fiatvaluta om te rekenen:
“Het is in veel opzichten jammer. Het heeft tot gevolgen geleid die ik op dat moment niet kon voorzien. De les die hieruit moet worden geleerd, is om de waarde in Bitcoin te houden, dat de winst van de misdaad 36 Bitcoin moet zijn, ongeacht welke waarde de Bitcoin op dat moment heeft.”
Kullberg benadrukt ook dat naarmate crypto steeds groter wordt, opsporingsinstanties er goed aan zouden doen om het personeel te onderwijzen over deze industrie.
“Ik denk dat we waarschijnlijk moeten investeren in een interne opleiding in de vervolging, aangezien cryptocurrency een factor zal zijn waar we in nog veel grotere mate mee te maken zullen krijgen dan we al doen. Hoe meer we het kennisniveau binnen de organisatie verhogen, des te minder fouten gemaakt zullen worden.”