Foto: Shutterstock/Ronald Wilfred Jansen
Aankomende zaterdag is het zover: de verjaardag van onze koning Willem-Alexander. De koning en bitcoin hebben eerder elkaars pad gekruist. In 2020 circuleerde er zelfs een ‘valse’ e-mail waarin werd beweerd dat de koning tijdens een koninklijk bezoek aan een talkshowserie zijn geheime investering in bitcoin had onthuld. Niets bleek echter minder waar te zijn. Maar stel dat de koning al zijn bezittingen zou verkopen, hoeveel bitcoins zou hij dan hebben?
‘Oranje’ bitcoin whale
De Oranjes zijn niet verplicht om hun investeringsportfolio openbaar te maken, waardoor het onduidelijk blijft waarin ze precies investeren. Jaarlijks ontvangt Willem-Alexander echter een belastingvrije uitkering van 6,1 miljoen euro. Of een deel van dit geld wordt omgezet in bitcoin blijft echter een onbeantwoorde vraag in dit artikel. Maar hoeveel bitcoins zou de koning mogelijk kunnen hebben in zijn mysterieuze portfolio?
“Koning Willem-Alexander wordt geschat op een bescheiden budget van 60 miljoen. Hij heeft dit opgebouwd door vastgoed, (kunst)investeringen en “…”, schreef het magazine Harper’s Bazaar in februari.
Met een prijs van ongeveer €59.800 per bitcoin op het moment van schrijven, zou dit betekenen dat de koning zijn vermogen zou kunnen omzetten in meer dan 1.000 bitcoins. Dat is precies genoeg om de algemeen geaccepteerde grens van 1.000 bitcoins te overschrijden en de titel van ‘oranje’ bitcoin whale te verdienen.
Gouden koets of ‘digitale’ gouden koers?
De vraag of de koning bitcoins bezit, blijft onbeantwoord, maar zijn collega, prins Philip van het voormalige koninkrijk Joegoslavië, heeft zijn positie als bitcoiner wel openlijk omarmd.
Tijdens een interview in 2022 zei hij: “Niet crypto, maar Bitcoin. Het gaat alleen om Bitcoin. Bitcoin is vrijheid. En dat is iets wat ik voor iedereen wil”
Er zijn wel enkele uitspraken gedaan door het Koninklijk Huis, waardoor we enigszins weten wat er in ieder geval (waarschijnlijk) niet in zijn portfolio zit. Zo verscheen in 2018 de volgende mededeling op de website van het Koninklijk Huis: “De Koning bezit ook geen aandelen van bedrijven die het Predicaat Koninklijk mogen voeren”.
De mededeling dat de koning niet belegt in bedrijven met het Predicaat Koninklijk, suggereert dat Willem-Alexander bijvoorbeeld geen belang zou hebben in Royal Dutch Shell. Maar helemaal zeker weten we dat niet. Voorlopig blijft de koning nog in zijn gouden koets en lijkt hij het digitale goud links te laten liggen.