Foto: Lucky-photographer/Shutterstock
De Amerikaanse S&P 500, de belangrijkste aandelenindex van het land, zit vanaf afgelopen vrijdag officieel in een correctie. Vanaf het hoogste niveau van 2023 is de S&P 500 nu met 10,28 procent gedaald en dat maakt het extra bijzonder dat de bitcoin koers momenteel zo aan het stijgen is.
Wat betekent deze daling van de S&P 500 en moeten we ons ook zorgen maken over bitcoin?
Is het normaal dat de S&P 500 met 10 procent daalt?
In de crypto-wereld is het misschien een redelijk normale gebeurtenis als de bitcoin koers in korte tijd met 10 procent daalt, maar op de aandelenmarkt is die volatiliteit een puntje van zorg. Al moeten we daarbij vermelden dat het niet per se heel zeldzaam is voor de S&P 500 om met 10 procent te dalen.
Gemiddeld genomen daalt de S&P 500 iedere ~1,6 jaar met 10 procent. Sinds 1928 vond er GEMIDDELD ieder jaar wel een daling van ~16 procent plaats gedurende een handelsjaar.
Dat neemt niet weg dat het interessant is om te zien dat de traditionele financiële markt het moeilijk heeft, terwijl de bitcoin koers blijft stijgen. Die stijgingen van bitcoin zijn natuurlijk vooral te koppelen aan de potentiële komst van een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten, waar de afgelopen weken met name veel enthousiasme over is.
De bovenstaande grafiek van Charlie Bilello toont ook dat het vooral de kleinere bedrijven in Amerika zijn die momenteel door een lastige periode gaan. De 50 grootste bedrijven binnen de S&P 500 staan vanaf het begin van het jaar gemeten nog altijd op een stijging van 20 procent.
Wat dat betreft kunnen we nog niet echt van een bearmarkt spreken voor de traditionele financiële markt, maar het begint er steeds slechter uit te zien.
Gaat bitcoin mee in de malaise?
De grote vraag is of bitcoin de komende maanden meegaat in de malaise die we zien bij de traditionele financiële markt. Normaal gesproken is de correlatie tussen bitcoin en de aandelenmarkt groot, maar op dit moment is daar geen sprake van. Kan 2024 het jaar worden waarin bitcoin doorbreekt als veilige haven in tijden van economische rampspoed?
Dat zou zomaar kunnen.
Zeker als we begin volgend jaar de Spot Bitcoin ETF krijgen in Amerika en daar ook nog de volgende bitcoin halving en de eerste renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank overheen komen.
Het grote plaatje begint er langzaam weer bullish uit te zien voor bitcoin, maar laten we vooral niet te vroeg juichen. Eén zwaluw maakt nog geen zomer en een paar zwaluwen in mijn ogen ook niet. Dat neemt niet weg dat het fantastisch is om te zien dat bitcoin langzaam maar zeker zijn grote belofte begint in te lossen.