Middelkoop ziet macht als struikelblok voor crypto-reserves
Foto: Crypto Insiders/Bitcoin Amsterdam
Vorige week vond in de hoofdstad het grootste bitcoin-evenement van Europa plaats, namelijk Bitcoin Amsterdam 2024. Tijdens het tweedaagse evenement kwamen er meer dan 150 sprekers aan bod. Ik was hier namens Crypto Insiders aanwezig. In dit artikel blikken we terug op het optreden van een van de meest invloedrijke sprekers van het event.
De rol van bitcoin bij centrale banken en overheden speelt al langere tijd in het bitcoin-nieuws. Willem Middelkoop weet er alles van en deelt zijn mening waarom adoptie onder deze partijen nog verder weg is dan men denkt.
Van journalist tot spreker en investeerder
Een van de panelgesprekken op dag 2 van Bitcoin Amsterdam kreeg veel aanzien. Het was er een tussen de gespreksleider Wolf von Laer en een kritische Nederlandse analist. Zijn naam is Willem Middelkoop. Hij is de oprichter van AmsterdamGold en Commodity Discovery Fund.
Van de laatst genoemde onderneming is Middelkoop de directeur. Hij is een ondernemer en investeerder nadat hij zijn carrière leven in blies als journalist. Je kunt hem wellicht kennen van zijn marktcommentaar op televisie, voornamelijk bij RTL Z.
Macht blokkeert bitcoin-adoptie door centrale banken
Een veelbesproken onderwerp was de kwestie rondom reserves in bitcoin (BTC) voor overheden en centrale banken. Middelkoop was erg duidelijk in zijn betoog rondom BTC-reserves: deze autoritaire instanties zullen hier nooit zomaar aan beginnen.
Centrale banken zien namelijk goud als een goede back-up. Het populaire edelmetaal valt immers te controleren, evenals fiat-geld. Bitcoin is een alternatieve vorm van geld die de Europese Centrale Bank (ECB) niet kan controleren, vertelt de spreker.
Dat is dan ook de reden dat zij nooit zullen beginnen aan de grootste crypto, vertelt Middelkoop. Er zal te allen tijde sprake zijn van een machtsspelletje:
“Het enige waar overheden en banken om geven is macht. Ze doen er alles aan om in controle te blijven.”
Bitcoin is de oplossing in het stille verzet
Dat maakt bitcoin geen onderdeel van het plan van de centrale banken. De macht is een van de belangrijkste dingen waar banken en overheden om geven. De controle zou daarom nooit in onze handen komen, aldus Middelkoop.
Wat moet je doen om je hiertegen te verzetten? Het lijkt immers alsof je hier niets tegen kan in kan brengen.
“Daarom moet je gebruik maken van activa dat de overheid niet kan bijdrukken. Goud en het digitale goud: bitcoin”, vertelt Middelkoop stellig.
Bitcoin in nationale reserves? Dit moet er gebeuren
Wat moet er gebeuren dat landen wel beginnen aan deze digitale valuta? Middelkoop heeft daar wel een antwoord op. Hij schetst het perfecte plaatje voor BTC:
“Het beste scenario voor bitcoin is dat sommige landen (meer dan de 3 of 4 landen die nu bitcoin bezitten) zoals Qatar, Dubai of Saudi-Arabië zeggen dat ze een 1 of 2 procent van de reserve investeren in BTC. Dan is het geen taboe meer. Wanneer dit een trend wordt, verandert er heel veel. Landen kopiëren elkaar namelijk.”
Toch ziet de 62-jarige zakenman dit niet snel gebeuren, zo vervolgt hij:
“Maar er is een kleine kans dat dit gaat gebeuren. Want centrale banken en overheden weten dat als ze gaan diversifiëren in bitcoin, ze zo veel druk leggen op het huidige financiële systeem op een manier dat ze het financiële systeem zullen vernietigen.”
Een stap in bitcoin zorgt er dan voor dat deze partijen hun controle verliezen. En dat is volgens Middelkoop het laatste wat ze willen.
🎙️ Bitcoin stijgt: wanneer gaan XRP, Ethereum en Solana nou eens iets doen? De perfecte altcoin-storm kan onderweg zijn. Luister nu de podcast