Foto: AlyoshinE/Shutterstock
Er zijn weinig websites die zo populair zijn als Wikipedia. Volgens Similarweb staat het op dit moment op de zevende plaats van wereldwijd meest bezochte websites. Bitcoin (BTC) is op dit moment de meest populaire cryptocurrency wat het aantal walletadressen betreft. Toch ziet Wikipedia-medeoprichter Jimmy Wales niets in het netwerk.
Wikipedia bedenker geen fan van Bitcoin
Op sociale mediaplatform X (voorheen Twitter) verklaart Wales dat hij zogenaamd het wachtwoord van zijn bankaccount is verloren en dat hij zo zijn gehele vermogen is verloren. Dat meende hij niet – het is niet gebeurd, en dat kan volgens hem ook niet. “Want banken werken, en bitcoin niet,” concludeert de ondernemer.
De opmerking is kort, maar wel krachtig. Hij valt als het ware het principe van Bitcoin aan, omdat je zonder je inloggegevens van je wallet niets hebt aan je bitcoins. Als je je inloggegevens van je bankrekening verliest, dan geldt dit niet. Je kunt in de meeste gevallen namelijk samen met de bank ervoor zorgen dat je weer toegang krijgt tot je rekening.
I forgot my bank password and lost my entire net worth. No, actually, that didn’t happen, because banks work and bitcoin doesn’t.
— Jimmy Wales (@jimmy_wales) December 10, 2023
Veel Amerikaanse (voormalige) topmensen van technologiebedrijven zijn ironisch genoeg juist groot voorstander van Bitcoin. Zo was Apple-medeoprichter Steve Wozniak vorig jaar erg lovend over de cryptocurrency, en hetzelfde zou gelden voor Meta-CEO Mark Zuckerberg.
‘Bitcoin faalt’ opmerking kan op kritiek leveren
Toch kon Wales op felle kritiek rekenen uit de community. “Zeg dat tegen de 1 miljard mensen met een bankrekening,” bijt Bitcoiner Brandom Quittem terug. Mensenrechtenactivist Alex Gladstein van de Human Rights Foundation waarschuwt dat banken alleen werken in landen met een goed rechtensysteem en een sterke valuta. Dat zou maar gelden voor 1 miljard mensen, de overige 7 miljard mensen hebben volgens Gladstein dus pech.
Marktanalist Lyn Alden vertelt dat ze heeft gesproken met een Libanese dokter, die 95% van zijn vermogen heeft verloren door hyperinflatie omdat het geld in het bankensysteem en in de nationale valuta zat. Zij gingen er net als Wales simpelweg vanuit dat het geld daar veilig was. In Libanon is Bitcoin in korte tijd razend populair geworden, want de nationale valuta kampt met hyperinflatie.
One of the most heartbreaking emails I got was from a Lebanese doctor who lost 95% of their net worth due to hyperinflation, because they held it in banks/currency.
They were too busy being a doctor rather than a hands-on investor on the side as well, assuming the money is safe.
— Lyn Alden (@LynAldenContact) December 10, 2023