Foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock
De Amerikaanse technologiesector lijkt in een zogeheten financiële zeepbel te verkeren. Deze ‘bubbel’ in Amerikaanse tech-aandelen begint langzamerhand historische vormen aan te nemen.
Momenteel is de verhouding tussen tech-aandelen en de S&P 500 op twee standaardafwijkingen boven zijn historische gemiddelde terechtgekomen. Zelfs tijdens de befaamde DOTCOM-bubbel piekte deze statistiek op 1,6 standaardafwijkingen boven het gemiddelde.
Is er sprake van een gigantische bubbel? En moeten we ons zorgen maken over de bitcoin koers?
The ratio between tech stocks and the S&P 500 is now over 2 standard deviations ABOVE its historical mean.
Even during the Dot-com bubble of the late 1990s’, this metric peaked at 1.6 standard deviations.
Since 2008, tech stocks have consistently outperformed the S&P 500.… pic.twitter.com/9HYOqm8M1I
— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) April 2, 2024
Tech-aandelen domineren de beurs sinds 2008
Sinds 2008 doen tech-aandelen het al beter dan de S&P 500. De Nasdaq 100 behaalde sinds de Kredietcrisis een rendement van 1.167% terwijl het voor de S&P 500 om 667% ging. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie is het verschil tussen de twee alleen maar verder toegenomen.
Je zou kunnen stellen dat er sprake is van een bubbel, maar dat is natuurlijk niet gegarandeerd. Het kan simpelweg de realiteit zijn dat we naar een wereld gaan die wordt gedomineerd door tech-bedrijven. Ons leven speelt zich in toenemende mate af in de digitale wereld en die trend lijkt niet zomaar te veranderen.
Is het tijd voor een correctie of zal deze trend de komende jaren nog doorzetten?
Wat betekent deze ontwikkeling voor de bitcoin koers?
Bitcoin en de Amerikaanse techbeurs vertonen al jaren een hoge correlatie. Dat betekent dat ze over het algemeen in tandem bewegen. Als de bitcoin koers stijgt, dan is de kans groot dat ook de Amerikaanse Nasdaq 100 in de lift zit.
Het lijkt erop dat investeerders bitcoin grotendeels als een tech-aandeel behandelen. Mocht de bubbel barsten, dan kan dat in theorie grote gevolgen hebben voor de bitcoin koers.
Er is ook een andere verklaring voor het verhaal. Bitcoin en tech-aandelen zijn namelijk niet de enige assets die goed presteren.
Gold has now confirmed a BIG breakout on the monthly timeframe
At this rate, it’s only a matter of time before our $2700 target gets hit pic.twitter.com/4sQlAm02wH
— Game of Trades (@GameofTrades_) April 2, 2024
Ook de goudkoers breekt momenteel uit en hetzelfde geldt voor zilver. Het lijkt erop dat investeerders momenteel op alles springen wat de overheid niet kan bijdrukken.
Waarom? Waarschijnlijk omdat steeds meer mensen constateren dat de Amerikaanse staatsschuld oogt als een onoplosbaar probleem. Het betekent er steeds meer dollars “geprint” moeten worden om de Amerikaanse overheid en de economie in leven te houden.
Het resultaat daarvan is natuurlijk dat de relatieve waarde van de dollar ten opzichte van schaarse assets daalt. Hoe sneller die ontwikkeling gaat, hoe meer behoefte investeerders krijgen om zich te verstoppen in assets met een natuurlijke schaarste.
Wat dat betreft lijkt bitcoin, met zijn gelimiteerde aanbod van 21 miljoen eenheden, een heel aantrekkelijk eindstation voor een flinke bak aan kapitaal. Hetzelfde geldt voor goud, aandelen, zilver, vastgoed, aandelen, kunst, horloges en andere assets met een natuurlijke schaarste.