Foto: Varga Jozsef Zoltan/Shutterstock
De Federal Reserve verhoogde de afgelopen 15 maanden op agressieve wijze de Amerikaanse rente om de inflatie aan te pakken. Als gevolg daarvan zitten we vanaf oktober 2022 met een zogenoemde omgekeerde rentecurve (inverted yield curve). Hiervan is sprake als de rente op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties hoger is dan de rente op langlopende staatsobligaties.
In de onderstaande grafiek zien we de geschiedenis van deze macro-economische indicator. Iedere keer dat de blauwe (10 jaar – 2 jaar) en de groene lijn (10 jaar – 3 maanden) onder het nulpunt kwamen, brak er een recessie uit (grijze vlakken).
Een omgekeerde rentecurve?
Normaal gesproken is de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar hoger dan die met een looptijd van 2 jaar. Dat is logisch, omdat je bij een staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar langer op je geld moet wachten, je daardoor meer risico loopt en je mogelijk andere investeringskansen mist.
Meestal keert de rentecurve om als er een probleem is met de economie, bijvoorbeeld als de inflatie te hoog is. In dat geval tilt de Federal Reserve de rente op om de inflatie te bestrijden. Vaak laat de Federal Reserve de rente in die gevallen te lang op een verhoogd niveau staan, waardoor de economie meer vertraagt dan oorspronkelijk werd verwacht.
In principe voorspelt een omgekeerde rentecurve niet per se een recessie, maar eerder het toekomstige beleid van de Federal Reserve. De Federal Reserve bepaalt de Fed Funds Rate, wat de rente is waartegen banken op extreem korte termijn kunnen lenen.
Op dit manier controleert de Federal Reserve de rentes op de meest korte termijn, maar hebben ze minder invloed op 2-jarige en 10-jarige staatsobligaties. Het rendement op 2-jarige staatsobligaties reflecteert in feite de gemiddelde rente die de markt voor de komende 2 jaar van de Federal Reserve verwacht.
Wat betekent dat voor bitcoin?
Momenteel ligt de rente voor 2-jarige Amerikaanse staatsobligaties op ~4,75 procent. De markt voorspelt daarmee dus dat de Fed Funds Rate (de Amerikaanse rente) de komende twee jaar gemiddeld op dit niveau blijft hangen. Voor 10-jarige staatsobligaties geldt momenteel een rendement van 3,85 procent.
In feite doet de markt hiermee ook een voorspelling over de inflatie, omdat de Federal Reserve in principe alleen de rente verlaagt als de inflatie zakt. De enige andere reden voor het verlagen van de rente zou een recessie zijn.
Wat dat betreft voorspelt een omgekeerde rentecurve dus niet per definitie een recessie, maar eerder dat de Federal Reserve de rente in de toekomst zal verlagen. Op hetzelfde moment kan een vertragende economie, in combinatie met een veel te strenge Federal Reserve natuurlijk een recessie veroorzaken.
Een omgekeerde rentecurve betekent dus niet dat we meteen al onze bitcoin moeten verkopen omdat er per definitie een recessie aankomt. Het is eerder een signaal dat het wellicht slim is om een iets defensievere positie in te nemen. Uiteindelijk bestaat er immers niet zoiets als zekerheid in de financiële markten.