ETF goedgekeurd: en nu?
Foto: orhan akkurt/Shutterstock
Inmiddels zul je er al wel van op de hoogte zijn; de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) keurde op woensdag alle bitcoin (BTC) ETF aanvragen goed, en sinds vandaag worden de beursfondsen al verhandeld op de Amerikaanse beurzen. Maar waarom zijn deze ETF’s eigenlijk zo belangrijk?
Gaat bitcoin goud achterna?
Om een idee te krijgen wat de lancering van de ETF’s kan betekenen voor bitcoin kunnen we een kijkje nemen naar wat er gebeurde nadat er goud ETF’s op de markt kwamen in 2004. In 2004 zei Jim Wiandt, een ETF specialist, het volgende over goud ETF’s:
“Dit wordt een gekkenhuis. Het opent een nieuwe asset klasse voor investeerders.”
En Wiandt had gelijk. Na de lancering van de goud ETF’s steeg de waarde van goud binnen zeven jaar met 400 procent. Volgens Standard Chartered, een internationale bank, zal bitcoin hetzelfde lot ondergaan. De bank verwacht echter dat bitcoin nog sneller zal stijgen dan goud destijds deed.
“We verwachten dat bitcoin een vergelijkbare prijsstijging zal ondergaan als goud na diens spot ETF goedkeuring in de Verenigde Staten. Maar we verwachten dat deze stijgingen zullen plaatsvinden op een kortere termijn (binnen 1 of 2 jaar), omdat we denken dat de BTC ETF markt zich sneller zal ontwikkelen.”
Aldus Standard Chartered, dat een BTC koers van $100.000 anticipeert voor dit jaar.
ETF geeft investeerders meer opties
Een ETF geeft investeerders simpelweg meer opties. De meeste institutionele investeerders hadden tot voor kort niet de middelen om in bitcoin te investeren. Het kopen en het veilig houden van bitcoin is namelijk geen simpel proces. Daar is dus nu verandering in gekomen. Met de lancering van de bitcoin spot ETF’s kunnen beleggers en institutionele investeerders investeren in bitcoin zonder zelf crypto in beheer te hoeven hebben.
Wat de gloednieuwe bitcoin ETF uniek maakt is dat ze een directe blootstelling geven aan bitcoin zelf. De ETF’s correleren namelijk direct met de waarde van bitcoin. Vraag naar aandelen van de ETF’s zal dus leiden tot een organische vraag naar bitcoin zelf. Mona El Isa van Avantgarde Finance zegt hier het volgende over:
“Dit kan potentieel de waarde [van bitcoin] opdrijven wanneer meer investeerders, inclusief instituties zoals Blackrock en Fidelity, de asset zelf vasthouden. Dit kan leiden tot een sneeuwbaleffect, en de positie van bitcoin in het globale financiële landschap verstevigen.”
🎙️Populair: Van bankier naar bitcoin: Het verhaal van Shariff Lutfi... Luister nu de podcast