Simon Bosch Simon Bosch
3 min. leestijd

Waarom zijn de bitcoin en ethereum koersen gedaald?

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom zijn de bitcoin en ethereum koersen gedaald?

Foto: mentalmind/Shutterstock

De koersen van veel cryptocurrencies zijn alweer sinds afgelopen maandag bezig met een flinke daling, maar met name vrijdagmiddag was de daling erg intens. De verschillende beursfondsen voor bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) zagen miljoenen vertrekken, want er was sprake van veel angst. Hier zijn vier voor de hand liggende verklaringen voor.

Enorme hoeveelheden ethereum ingekocht, ‘bodem nadert’
Enorme hoeveelheden ethereum ingekocht, 'bodem nadert'

Bitcoin en ethereum dalen door Amerikaanse cijfers

Allereerst heeft het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics op vrijdag onthuld dat het werkloosheidscijfer in juli is gestegen tot 4,3%. In juni was dit nog 4,1%, en de verwachting was dat dit percentage voor juli behouden zou worden. De situatie is dus minder gunstig dan analisten verwachtten.

De hogere werkloosheid kan ervoor zorgen dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, ervoor zal kiezen om de beleidsrente alsnog sneller en wellicht meer te verlagen. Het werkloosheidscijfer vond zijn bodem in 2023, en is sindsdien langzaam aan het stijgen. Ondertussen houdt de Fed de rentes hoog, omdat een verlaging de inflatie aan kan wakkeren.

Een banenmarkt die onder druk staat kan negatief zijn voor aandelen en andere activa, zo ook cryptocurrencies. Dit is precies wat er is gebeurd; sinds de onthulling zijn de bitcoin koers en de ethereum koers al met respectievelijk 7% en 8% gedaald.

Advertisement

Japanse economie heeft effect op cryptomarkt

Ook is de Japanse yen op vrijdag doorgegaan met zijn flinke stijging. Van de openingskoers tot de slotkoers was de toename goed voor 1,7%, waardoor de koers op het hoogste punt sinds afgelopen maart staat.

Dit zal zijn veroorzaakt doordat de Japanse centrale bank besloot om de rentes voor het eerst in 17 jaar te verhogen. Dat heeft een verkrappend effect op de Japanse financiële wereld. Bovendien zijn Japanse bedrijven en de overheid belangrijke investeerders in Amerikaanse aandelen en staatsobligaties, waardoor die flink zijn gedaald. En omdat er correlatie zit tussen de crypto- en aandelenmarkt, ziet men dat ook terug in de bitcoin- en ethereumkoers. 

BlackRock’s ethereum ETF binnenkort ook op andere beurs beschikbaar
BlackRock's ethereum ETF binnenkort ook op andere beurs beschikbaar

Angst voor Derde Wereldoorlog

Ook krijgt de markt voor de vijfde keer dit jaar weer angst voor een Derde Wereldoorlog. Het Russische leger claimt dat het Amerikaanse straaljagers heeft onderschept. Zij zouden het Russische luchtruim zijn betreden. Ook zijn de leiders van terrorismeorganisaties Hamas en Hezbollah om het leven gebracht, wat de angst voor verdere escalaties eveneens vergroot.

Als laatste vormt ‘gewoon’ crypto nieuws ook bron van onzekerheid. De terugbetaling van Mt. Gox-investeerders is bijna voltooid, maar die van Genesis Trading is net begonnen. Dit bedrijf ging begin 2023 failliet, en is van plan om zo’n 3 miljard dollar terug te betalen aan klanten.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen – waarschuwing voor senioren
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Organisatie achter ethereum deelt financiën na grote zorgen
Nieuw ethereum prijsrecord, analist onthult benodigde ingrediënten
Nieuw ethereum prijsrecord, analist onthult benodigde ingrediënten
Ethereum koers in gevaar? Analist wijst naar opvallende grafiek
Ethereum koers in gevaar? Analist wijst naar opvallende grafiek
Advertentie