Microsoft wijst plan af, Amazon beslist in 2025 over BTC-reserves
Foto: IgorGolovniov/Shutterstock
Nu de inflatie in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, nog altijd hoger is dan gewenst, nemen sommige bedrijven zelf maatregelen. Zij kiezen er bijvoorbeeld voor om een deel van hun reserves in bitcoins (BTC) te investeren. Twee van de bekendste voorbeelden zijn MicroStrategy en Tesla. Maar hoe zit het met softwaregigant Microsoft en Amazon?
Denktank adviseert investering in cryptomunt
In Washington D.C. is een nationale denktank gevestigd, genaamd “The National Center for Public Policy Research” (NCPPR). Deze organisatie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om grote Amerikaanse bedrijven te laten investeren in de oudste cryptomunt om de inflatie van hun kapitaal tegen te gaan. De organisatie heeft daarom voorstellen geschreven die deze bedrijven, waaronder Microsoft en Amazon, kunnen voorleggen aan hun aandeelhouders.
In het voorstel wordt onder andere besproken dat de huidige inflatie, die wordt uitgedrukt in de “Consumer Price Index” (CPI), niet overeenkomt met de realiteit. Volgens de denktank zou de inflatie mogelijk zelfs twee keer zo hoog zijn. De twee grote bedrijven bezitten tussen de 78 en 87 miljard dollar aan reservekapitaal, wat eventueel (gedeeltelijk) zou kunnen worden geïnvesteerd.
Amerikaanse techbedrijven bespreken bitcoinoptie
Microsoft heeft zich inmiddels al over het voorstel gebogen. De grote bitcoinvoorstander en eigenaar van MicroStrategy, Michael Saylor, verzorgde voor de aandeelhouders een presentatie over de voordelen die het investeren in bitcoin zou kunnen opleveren. Toch werd het voorstel afgewezen, wat enigszins te verwachten was doordat het softwarebedrijf regelmatig een conservatieve houding heeft tegenover opkomende technologieën. De uitleg van het bedrijf was dat vooral de volatiliteit van de digitale munt een investering in de weg stond.
Amazon moet zich nog uitspreken over het voorstel. Hoewel het bedrijf erom bekendstaat dat het juist veel geld investeert in nieuwe ontwikkelingen, is het nog maar de vraag of zij wel een positieve beslissing nemen. Het besluit zal waarschijnlijk pas worden genomen tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei 2025. Mogelijk zou een investering van 5% van het kapitaal op weinig steun kunnen rekenen, maar een veiliger percentage van 1-2% is wellicht wel haalbaar. Op deze manier zou het te nemen risico namelijk ook kleiner zijn.
Marktkapitalisatie zal niet gigantisch stijgen door bitcoinadoptie
De volgende vraag die rijst, is of deze grote bedrijven überhaupt wel bitcoins nodig hebben. De financiële huishouding is op orde en er worden jaar in jaar uit flinke winsten behaald.
Voor MicroStrategy heeft de keuze om in de digitale munt te investeren zeer goed uitgepakt. Het trok veel investeerders aan die zich op een indirecte manier konden blootstellen aan bitcoin. De marktkapitalisatie van het bedrijf groeide van 1,3 miljard dollar naar bijna 100 miljard dollar in zo’n vier jaar tijd. Zo’n groei is voor Microsoft en Amazon niet te verwachten. Zij hebben immers al een marktkapitalisatie van respectievelijk 3,3 biljoen dollar en 2,4 biljoen dollar.
Milieubelasting kan bedrijfsimago schaden
Voor het minen van bitcoins is veel energie nodig. De munt heeft dan ook te maken met een beeld dat het een flinke extra belasting geeft op het milieu. Mogelijk houden de grote bedrijven hier ook rekening mee, omdat het hun eigen imago kan schaden.
Vooral in het geval van Amazon zou de adoptie van bitcoin wellicht een negatief effect kunnen hebben. Het bedrijf investeert al langere tijd vele miljoenen dollars in het energieneutraal maken van de organisatie. Het doel is om in 2040 energieneutraal te zijn. Een adoptie van bitcoin zou ervoor kunnen zorgen dat dit doel voor de buitenwereld minder serieus wordt genomen.
🎙️Nieuw: Van Nederlander met 600eu per maand tot ware bitcoin-veteraan op Ibiza: “Dit is pas het begin”... Luister nu de podcast