Foto: Istvan Csak/Shutterstock
Toen Satoshi Nakamoto in 2009 Bitcoin (BTC) bedacht, moest hij rekening houden met talloze factoren. Om te voorkomen dat de cryptocurrency last zou krijgen van hetzelfde inflatieprobleem als fiatvaluta, had hij een limiet van 21 miljoen BTC ingesteld.
Waarom precies 21 miljoen BTC? In een oude e-mail wordt eindelijk onthuld hoe deze grens tot stand was gekomen.
Interessante e-mails met Bitcoin bedenker
De Bitcoiner Martii Malmi was één van de eersten ter wereld die Bitcoin had ontdekt. Hij was al actief in de gemeenschap toen Satoshi nog actief was op het bekende Bitcointalk-internetforum.
Omdat Bitcoin nog in een piepjong stadium verkeerde waren er maar weinig mensen met het netwerk bezig – laat staan dat mensen software ervoor aan het maken waren. Malmi deed dat wel, en had zodoende de eer om per e-mail contact te hebben met Nakamoto.
Onlangs heeft hij een compleet archief van zijn 260 e-mails met Satoshi online geplaatst. Hier komen nog steeds interessante details uit naar boven drijven.
Zo bleek onlangs dat het woord ‘cryptocurrency’ is opgegooid door iemand van binnen de community, die zich afvroeg wat bitcoin precies is. Nakamoto vond dit wel een passende term, en sindsdien is het woord een begrip geworden. Ook weten we dat de pseudonieme programmeur waardering had voor wat XRP zou worden.
Satoshi Nakamoto speelt voor centrale bank
Uit e-mail nummer 3 blijkt dat het erg lastig was om het monetair beleid van Bitcoin te bepalen. Het netwerk heeft niet voor niets een harde limiet van 21 miljoen coins, waarvan de laatste pas in 2140 gedolven zal zijn.
Dit getal was niet helemaal willekeurig, maar echt exact was het ook niet. Nakamoto noemde het een ‘educated guess’, oftewel een gefundeerde gok.
“Het was een moeilijke keuze, want zodra het netwerk draaide stond dit vast, en zaten wij er ook aan vast. Ik wilde een aantal kiezen dat voor een vergelijkbare koers zou zorgen ten opzichte van bestaande valuta, maar als je niet in de toekomst kunt kijken is dat lastig,” aldus de uitvinder.
Satoshi suggereerde ook dat hij al had verwacht dat bitcoin sterk zou stijgen door de de absolute schaarste van de cryptomunt. Wereldwijd werd er al meer verhandeld dan 21 miljoen eenheden.
Daardoor maakte Satoshi het ook mogelijk om een fractie van een bitcoin te versturen.
Ook vond hij dat als Bitcoin veel energie zou verbruiken, dat het alsnog een stuk nuttiger zou zijn dan de energie die de bankensector verbruikte.
Dit argument gebruiken Bitcoiners ook regelmatig. Er zit een hoop informatie in deze e-mails, wellicht komt de komende tijd dus nog meer bovendrijven.