Economische zorgen en politieke verschuivingen remmen bullish momentum
Foto: moxumbic/Shutterstock
Als je de koers hebt gevolgd, is het je vast niet ontgaan dat bitcoin gisteren tweemaal niet in staat was om door de grens van $65.000 te breken.
Deze prijs blijkt een sterke weerstand te vormen, want eerder deze week werden de bulls hier eveneens hard afgewezen. Waarom heeft bitcoin (BTC) zoveel moeite om hier doorheen te breken? In dit artikel geven we drie mogelijke redenen.
Angst voor een recessie
Vorige week heeft de Amerikaanse centrale bank voor het eerst in vier jaar weer de rente verlaagd, en wel met een zeldzame omvang van 0,50%. Hiermee wil de bank vermijden dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt.
Hoewel Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, benadrukte dat de agressieve ingreep niet het gevolg is van een verhoogd risico op een recessie, heerst er nog altijd enige mate van onzekerheid voor dit scenario.
Deze week is deze angst opgevoerd door cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. De gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen is in augustus namelijk met 4,6% gedaald op jaarbasis. Dit is de zevende opeenvolgende maand van prijsdalingen, de langste periode sinds 2009. Tegelijkertijd blijft het woningaanbod hoog met 467.000 beschikbare woningen.
Ondertussen heeft ook de Chinese centrale bank renteverlagingen doorgevoerd en een kredietlijn van $142 miljard beschikbaar gesteld om de economie te stimuleren. Men vreest of de maatregelen genoeg zullen zijn om de economie overeind te houden.
Tot slot heeft het Berskhire Hathaway van investeringslegende Waren Buffet voor miljard dollars aan aandelen verkocht in Bank of America. Dit gebeurt natuurlijk niet zomaar, en dus maken investeerders zich zorgen dat er een correctie op komst is op de aandelenmarkt (wat bitcoin eveneens zou kunnen raken).
Amerikaanse verkiezingen
De verkiezingsontwikkelingen in de VS beginnen ook hun stempel te drukken op bitcoin. Met Kamala Harris aan een opmars, verliezen investeerders steeds meer vertrouwen in de mogelijkheid dat Donald Trump zijn grote cryptoplannen, waaronder het aanleggen van een nationale bitcoin-reserve, zal kunnen doorvoeren.
De strijd is echter nog allesbehalve gestreden. Bovendien krijgt de crypto-industrie nu ook voorzichtige steun van Harris, zoals je eerder deze week kon lezen in het bitcoin nieuws.
Bullish: BTC koers houdt zicht op $65.000
Laten we afsluiten met goed nieuws: het is bemoedigend dat bitcoin de hele week boven het belangrijke steunniveau van $62.500 is gebleven, wat het vooruitzicht op $65.000 levendig houdt.
De BTC koers nadert nu opnieuw de $64.000, wat betekent dat een nieuwe test van de weerstand mogelijk niet lang op zich zal laten wachten. En hoe vaker een weerstandsniveau wordt getest, hoe groter de kans dat het uiteindelijk doorbroken wordt.
Als dat gebeurt, zou bitcoin voor het eerst sinds maart een higher high neerzetten, wat een opwaartse trend bevestigt.