Foto: Tyler Olson/Shutterstock
De bitcoin koers staat ineens weer behoorlijk onder druk, terwijl je opwaarts momentum zou verwachten als gevolg van de goedkeuring van de Ethereum ETFs. Hoe kan dat dan? Het antwoord ligt natuurlijk bij de macro-economische ontwikkelingen, die zwaarder wegen dan de Ethereum ETFs. Waarvan we überhaupt nog maar moeten zien of ze een succes worden, onder andere vanwege het feit dat investeerders niet de beschikking krijgen over staking-rendementen.
Waarom staat bitcoin onder druk?
Bitcoin daalde de afgelopen dagen vrij plotseling en dat lijkt allemaal het gevolg van de sterke PMI Indices. Niet alleen kwam de PMI voor de Amerikaanse industrie hoger uit dan verwacht, maar ook die voor de dienstensector (onderstaande tabel) viel veel hoger uit dan verwacht.
De Amerikaanse economie draait voor ~75% op de dienstensector, waardoor deze PMI van groot belang is voor de gezondheid van de economie. Om die reden zorgt deze score ervoor dat renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank mogelijk nog verder op de lange baan komen.
Afgelopen week schreef ik al dat investeerders veel te positief waren over het CPI-rapport uit Amerika. Er is nog veel meer nodig om renteverlagingen te verantwoorden, waardoor het goed mogelijk is dat we met bitcoin nog even in deze range blijven handelen.
Wat heeft bitcoin nodig?
Wat bitcoin nodig heeft is een significante verzwakking van de Amerikaanse economie/arbeidsmarkt – waardoor meestal ook de inflatie daalt – of de hervatting van de trend van disinflatie. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat de Amerikaanse centrale bank nog relatief snel met renteverlagingen op de proppen komt.
Verder ziet het er op dit moment gewoon niet naar uit alsof de Amerikaanse centrale bank de ruimte heeft om zomaar de rentes te verlagen. De markt was simpelweg te optimistisch na afgelopen week. Zeker als je bedenkt dat de inflatie nog steeds te hoog was.
Plus de Producer Price Index (PPI) die met +0,5% binnenkwam voor april. Dat levert op jaarbasis een inflatie van 6,1% op en de PPI is meestal een voorloper voor de CPI. Zodoende zitten we waarschijnlijk nog wel even met de inflatie en dus de hoge rentes en de druk op de bitcoin koers.