Jeffrey Wernick, een onafhankelijke belegger, legt uit waarom hij begon te investeren in de vroege stadia van de markt voor cryptocurrency.
Jeffrey Wernick, de anti-centralisatie investeerder
Wernick is een tweeënzestig jarige investeringsgoeroe die op jonge leeftijd al verliefd werd op economie en investeren, en tijdens de middelbare school interesse ontwikkelde voor de industrie. Zijn eerste kennismaking met de economie kwam in 1970-1971 toen de voormalige Amerikaanse president Nixon goud begon te ontkoppelen van de Amerikaanse dollar.
Toen hij zijn middelbare schooltijd doorliep, kreeg hij meer interesse in de industrie, en uiteindelijk besloot hij te studeren aan een van de thuishavens van monetaire economie, de Universiteit van Chicago. Tijdens zijn universitaire studie begon Wernick anti-centralisatie theorieën te ontwikkelen, in de overtuiging dat centrale banken verantwoording moeten afleggen aan de samenleving als geheel.
Hij werkte mee aan een interview met Sara Silverstein van Business Insider, waarin stond:
Ik steun centrale banken sowieso al niet, maar als we centrale banken willen, dan heb ik liever dat ze verantwoording afleggen. Voor mensen die achter beperking van macht staan, is het een beetje vreemd om een centrale bank te hebben die niet aan iemand of iets verantwoording schuldig is.
Sinds zijn afstuderen aan de universiteit van Chicago heeft hij gewerkt met Salomon Brothers en de National Bank of Detroit. Nadat hij afstand nam van kantoorbanen bij financiële instituties, is hij uitgegroeid tot een vrij succesvolle onafhankelijke belegger die een ‘angel investor’ werd voor Uber en Airbnb.
Ondanks het feit dat hij een hoop tijd heeft doorgebracht bij gecentraliseerde financiële instellingen, hield zijn negatieve sentiment over centrale banken aan en leek het een basis te worden voor zijn beweegredenen om in het algemeen te beleggen.
Bitcoin is “een munt van het volk”
Volgens het interview merkte Wernick op dat hij Bitcoin in 2009 voor het eerst kocht en hij heeft sindsdien zijn investeringen in cryptocurrency uitgebreid naar altcoins. De belegger gaf vervolgens drie belangrijke redenen waarom hij van mening is dat Bitcoin een levensvatbaar beleggingsinstrument is en een oplossing biedt voor actuele problemen met gecentraliseerde valuta’s.
Allereerst prees Wernick het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin, erop wijzend dat het niet door een centrale partij is uitgegeven en dat de regels voor distributie zijn vastgesteld. Het Bitcoin-protocol staat een centrale partij niet toe om in een opwelling extra Bitcoin uit te geven, waardoor hyperinflatie onmogelijk is voor het Bitcoin-netwerk. Ten tweede erkende de alumnus van de Universiteit van Chicago dat Bitcoin onvervalsbaar is, waarbij het bijna onmogelijk is voor een kwaadwillend iemand om een valse transactie op de blockchain uit te voeren. Daar voegde hij aan toe:
Dus we hebben een valuta die niet nagemaakt kan worden, waarvan we ongeveer de regels kennen waaronder deze gemaakt is, en we weten dat er een harde budgettaire beperking is in hoeveel er uitgegeven kunnen worden. En de distributie ervan door een systeem wordt niet bepaald door enige autoriteit.
Last but not least, wees de investeerder erop dat iedereen de mogelijkheid heeft om toegang tot het Bitcoin-netwerk te krijgen, omdat het oncensuurbaar en open-source is. Vervolgens sloot hij het interview af met een krachtige boodschap over de meest prominente cryptocurrency:
Het is dus een munt van het volk; het wordt bepaald door het volk, en het wordt bepaald door regels en een protocol dat het volk vertrouwt. En ik denk dat in een wereld waar mensen niets meer vertrouwen, het goed is om protocollen te hebben die mensen vertrouwen, die mensen zelf beheersen, die niet worden beheerst door derde partijen.
Heeft Wernick een gemeenschappelijke beleggingsstrategie?
Wat hebben Airbnb, Uber en Bitcoin met elkaar gemeen? De producten die worden gebruikt in het ecosysteem zijn niet in handen van een centrale partij; deze systemen zijn op zijn minst semi-decentraal. Airbnb bezit de huizen of appartementen van de gebruikers niet, Uber bezit geen auto’s, of andere vervoermiddelen van de bestuurders, en het belangrijkste is dat geen enkele entiteit eigenaar kan zijn van het Bitcoin-netwerk.
Iets anders wat de drie investeringen van Wernick gemeen hebben is dat ze in hun vroege stadia zwaar bekritiseerd werden, omdat mensen geloofden dat ze zouden falen. Echter lijkt het erop dat Wernick alle verwachtingen overtrof en drie investeringen heeft gedaan in (semi-)gedecentraliseerde systemen die in een snel tempo blijven groeien.
Warren Buffet heeft ooit gezegd:
Verschillende mensen begrijpen verschillende businesses. En het belangrijke is om te weten welke je begrijpt en wanneer je opereert binnen wat ik jouw cirkel van competentie noem.
Het lijkt erop dat Jeffrey Wernick heeft geprofiteerd van zijn opvattingen over centralisatie en deze heeft omgezet in een levensvatbare beleggingsstrategie die hij begrijpt en vertrouwt.