Thom Derks Thom Derks
2 min. leestijd

Waarom de Bitcoin koers vanmiddag heftig kan schommelen

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom de Bitcoin koers vanmiddag heftig kan schommelen

Foto: Westlight/Shutterstock

Bitcoin (BTC) staat hoogstwaarschijnlijk een volatiele middag te wachten. Het is om 14.30u Nederlandse tijd namelijk weer tijd voor een nieuwe consumentenprijsindex (CPI) vanuit de Verenigde Staten. Wat zijn de verwachtingen voor de inflatiecijfers en wat kunnen we verwachten van de bitcoin koers?

Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Nederlandse 'Bitcoin Familie' voorspelt koers van $160.000

Tijd voor nieuwe inflatiecijfers

In het eerste kwartaal van 2024 liep de inflatie plotseling op in de Verenigde Staten, nadat Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, tijdens de laatste rentevergadering van 2023 “de overwinning verklaarde” op die inflatie.

Door het stijgen van de inflatie in Q1 2024 daalde de verwachtingen met betrekking tot het aantal renteverlagingen voor dit jaar van 6 naar slechts 0 of 1 maal. Mede daardoor liep de bullmarkt van bitcoin vast en kwamen we in een minder gunstige periode terecht.

Nu is de inflatie weer onderweg naar beneden, kan de print van vanmiddag weleens cruciaal worden voor de komende weken en maanden die voor ons liggen met bitcoin.

Image
Consumentenprijsindex VS. Bron: U.S. Bureau of Labor Statistics

De verwachting is dat de CPI op jaarbasis binnenkomt op 3,1% in vergelijking met de 3,3% van afgelopen maand. Op maandbasis krijgen we mogelijk een stijging van 0,1% te zien versus de 0,0% van vorige maand.

Wat de kerninflatie betreft (CPI minus voedsel en energieprijzen) ligt de verwachting net als afgelopen maand op 3,4% terwijl de maandstijging net als vorige maand moet binnenkomen op 0,2%.

Advertisement

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

De grote vraag is natuurlijk wat deze ontwikkeling betekent voor de bitcoin koers. In principe niet zoveel, omdat het gaat om minimale dalingen richting de targets van de Federal Reserve.

In de financiële markt draait echter alles om het leidende narratief: wat is het verhaal wat handelaren zichzelf nu vertellen over de economie?

Het leidende verhaal van de afgelopen maanden – plakkerige inflatie, langduriger streng beleid van de Federal Reserve – lijkt plaats te maken voor een scenario waarin we voor 2024 weer op een tweetal renteverlagingen kunnen rekenen.

Alles hangt daarbij echter af van de data van de komende maanden, waarin de CPI van vandaag dus een belangrijke volgende stap kan betekenen voor bitcoin. Als de inflatie vandaag meevalt, zal de Federal Reserve tijdens de volgende rentevergadering (31 juli) wat milder zijn en mogelijk voorsorteren op de eerste renteverlaging tijdens de vergadering van 18 september. Als de inflatiecijfers sterk afwijken van de verwachting, dan kan dit voor heftige koersschommelingen zorgen op de financiële markten.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie