Een recent artikel deelt waarom centrale banken bitcoin moeten omarmen
Foto: Shutterstock/PixieMe
Bitcoin (BTC) wordt steeds algemener omarmd, waarbij steeds meer institutionele beleggers gebruik maken van de cryptomunt. Een recent artikel van het Bitcoin Policy Institute suggereert dat ook centrale banken bitcoin moeten adopteren als reserve, met als doel zich indekken tegen de stijgende inflatie en andere risico’s.
Centrale banken moeten bitcoin omarmen
In een recent artikel van het Bitcoin Policy Institute, met de titel ‘The Case for Bitcoin as a Reserve Asset’, wordt betoogd dat centrale banken bitcoin moeten adopteren als reserve. Het doel hiervan is zich indekken tegen grote risico’s, zoals stijgende inflatie, geopolitieke risico’s, kapitaalcontrole risico’s, staatsfaillissementen, bankfaillissementen en internationale sancties die opgelegd worden door de Verenigde Staten.
De schrijver van het artikel, econoom Matthew Ferranti, stelt dat bitcoin een ‘effectieve portefeuillediversificatie’ is, vanwege de zwakke correlatie tussen de token en andere financiële instrumenten. Echter, Ferranti verduidelijkt ook dat bitcoin en goud mogelijk niet de oplossing zijn voor iedere centrale bank, aangezien bitcoin dezelfde waardeopslag en hedging eigenschappen heeft als goud.
Voor bitcoin zou het een positieve vooruitgang zijn als centrale banken de token adopteren. Dit zou betekenen dat grote invloeden de cryptomarkt accepteren, wat vervolgens tot verdere adoptie en acceptatie zou kunnen leiden.
Bitcoin Strategic Reserve in de VS
Het artikel van het Bitcoin Policy Institute weerspiegelt de oproepen van presidentskandidaat Donald Trump en Amerikaanse wetgevers om bitcoin te vestigen als een strategische reserve van het Amerikaanse ministerie van Financiën.
Het plan lijkt erg positief te zijn voor de cryptomarkt en de Amerikaanse financiële markt, maar niet iedereen is hier een voorstander van. In recent cryptonieuws lieten we weten hoe de Financial Times het niet helemaal eens is met de strategie van Trump om bitcoin op te nemen in de staatskas. Hierin liet de Financial Times weten hoe dit een bedreiging kan vormen voor de dollar. Zo zijn ze bang dat er te weinig controle is over bitcoin en dat er niet zomaar meer van gemaakt kan worden. Dit is juist het mooie van bitcoin, aangezien de prijs hierdoor minder aantastbaar is door inflatie.
Maar het grote probleem ligt hem bij het feit dat bitcoin volgens de Financial Times zo effectief functioneert als geld dat het de status van de dollar kan aantasten.