Recordtekort VS van $2,3 biljoen schept kansen voor crypto
Foto: Satish Bapat/Shutterstock
De resultaten zijn bekend: De Amerikaanse staatsschuld groeide in begrotingsjaar 2024 met $2,297 biljoen, waarmee de totale staatsschuld op $35,465 biljoen uitkomt. Meteen op 1 oktober, de dag waarop het nieuwe begrotingsjaar begint, sprong de schuld met nog eens $204 miljard omhoog, wat ongeveer 8,9% van de schuldstijging van afgelopen jaar vertegenwoordigt.
Als je het aan analist Tom McClellan vraagt, is dat bullish voor bitcoin (BTC), aandelen en andere risico-assets.
Overheidstekorten zijn bullish, een surplus is bearish
McClellan kwam tot de conclusie dat overheidstekorten positief zijn voor veel financiële markten, terwijl een begrotingsoverschot kan leiden tot dalende markten.
“Als politici de schuld naar hogere niveaus blijven opdrijven, dan gaat dat de problemen voor toekomstige generaties vergroten. Maar het zal bullish zijn voor aandelen.”
Binnen de financiële wereld zijn er steeds meer analisten die beweren dat er sprake is van zogeheten fiscale dominantie.
Fiscale dominantie betekent kort gezegd dat de overheidsuitgaven en schulden de centrale bank dwingen om het monetaire beleid te versoepelen, zelfs als de inflatie hoog is, om de schuld betaalbaar te houden. Dit leidt vaak tot lagere rentes of geldcreatie, wat gunstig is voor aandelen, omdat dit een stimulerende werking heeft op de liquiditeit.
Als het aan beleggers ligt, kan de Amerikaanse overheid gerust de staatsschuld verder opvoeren.
Fiscale dominantie is goed voor bitcoin
Volgens econoom Lyn Alden is fiscale dominantie goed voor bitcoin, omdat hierdoor de inflatiedruk toeneemt. Dat vermindert de waarde van de Amerikaanse dollar en zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar alternatieven om hun vermogen in te bewaren.
Bitcoin is met zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden een interessant alternatief, maar natuurlijk niet het enige alternatief. Goud speelt op dit moment ook nog een belangrijke rol in het financiële systeem.
Daarbij worden centrale banken gedwongen de rentes laag te houden, waardoor de zoektocht naar rendement toeneemt. Dit kan in theorie ook de vraag naar bitcoin vergroten, omdat de digitale munt er over de jaren in geslaagd is om behoorlijke rendementen te realiseren.