Thom Derks Thom Derks
2 min. leestijd

Waarom Bitcoin ruim €3 biljoen kan aantrekken na renteverlaging

Fed-besluit kan leiden tot massale verschuiving uit geldmarktfondsen

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom Bitcoin $3,5 miljard kan aantrekken na renteverlaging

Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verlaagde woensdag de rente met 0,50% en kan daarmee een gigantische kapitaalverhuizing veroorzaken. Die kapitaalverhuizing kan in theorie heel bullish zijn voor bitcoin (BTC), maar ook voor andere assets als goud en aandelen.

MicroStrategy gaat nóg meer Bitcoin kopen met $700 miljoen uitgifte
MicroStrategy gaat nóg meer Bitcoin kopen met $700 miljoen uitgifte

Wat voor kapitaal gaat er verhuizen naar bitcoin?

Vanaf maart 2022 verhoogde de Federal Reserve agressief de rente om de inflatie onder controle te krijgen. Als gevolg daarvan werd het voor investeerders aantrekkelijker om hun geld te parkeren in kortlopende Amerikaanse staatsobligaties.

Die betaalden immers een rente van +5% per jaar, zonder dat investeerders daarmee blootgesteld werden aan grote risico’s. Om die reden zagen we gigantische hoeveelheden kapitaal richting geldmarktfondsen stromen, dit zijn fondsen die in kortlopende staatsobligaties investeren.

Nu gaan de rentes omlaag en dat maakt die geldmarktfondsen minder aantrekkelijk voor investeerders, waardoor zij wellicht in toenemende mate kiezen voor voor risicovolle assets als bitcoin en goud. Historisch gezien duurt het ongeveer negen maanden na de eerste renteverlaging voordat kapitaal uit geldmarktfondsen begint te stromen. Dit patroon is zichtbaar in de bijgevoegde grafiek.

Sinds de “bodem” van de financiële crisis van 2008 is er voor ongeveer 3,5 biljoen dollar, of 3,15 biljoen euro, aan kapitaal binnengestroomd bij de geldmarktfondsen. De kans is aanwezig dat veel investeerders dat kapitaal gaan verplaatsen als de rentes straks stevig beginnen te dalen.

Advertentie

Beleggers op zoek naar rendement

Investeerders zijn immers altijd op zoek naar rendement en willen in ieder geval de inflatie verslaan. Als staatsobligaties straks weer dicht naar de inflatie toe kruipen, dan is het minder aantrekkelijk om kapitaal in geldmarktfondsen te bewaren.

Bitcoin en goud omhoog. Bron: Tradingview

Niet voor niets zagen we bitcoin en goud de afgelopen dagen behoorlijk stijgen, en dat volgde na nadat de Federal Reserve besloot om de rente met 0,50% te verlagen. Goud staat zelfs op een all-time high, wat het waarschijnlijk grotendeels te danken heeft aan de renteverlaging, maar ook aan de geopolitieke onrust.

De aanhoudende conflicten in Oekraïne en Israël dragen nog altijd bij aan deze geopolitieke onzekerheid. Historisch gezien heeft dergelijke onzekerheid vaak geleid tot een verhoogde vraag naar goud als veilige haven. Sommige analisten suggereren dat bitcoin een vergelijkbare rol kan spelen, hoewel de mate waarin dit gebeurt nog onderwerp van debat is.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Satoshi's reden voor Bitcoin limiet van 21 miljoen onthuld in e-mail
Beweging door Satoshi? Bitcoin wallet ontwaakt na 15 jaar
Advertentie