Thom Derks Thom Derks
3 min. leestijd

Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden

Foto: Chekyravaa/Shutterstock

Deze week stond grotendeels in het teken van de inflatie in de Verenigde Staten, die opnieuw lager binnenkwam dan verwacht tijdens de publicatie van de consumentenprijsindex (CPI).

Daardoor stijgt het optimisme over het aantal renteverlagingen van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, en dat is in theorie goed voor bitcoin (BTC) en de rest van de financiële markt.

Wat kunnen we komende week allemaal verwachten op macro-economisch terrein?

Dinsdag 16 juli wordt belangrijk voor bitcoin

Voor volgende week lijkt met name dinsdag 16 juli een belangrijke dag voor bitcoin en andere risico-assets (bijvoorbeeld aandelen) te worden. Dinsdag is het namelijk tijd voor de zogeheten retail sales in de Verenigde Staten.

Image
Retail Sales afgelopen maand, lager dan verwacht. Bron: Bloomberg

Dit zijn de verkoopcijfers van de Amerikaanse detailhandel en afgelopen maand vielen die behoorlijk tegen. Dat gaf extra gewicht aan het narratief dat de Amerikaanse economie, de arbeidsmarkt en de inflatie afkoelen.

Komende dinsdag kunnen we daar meer bevestiging voor krijgen, waardoor we nog beter kunnen inschatten hoe de Amerikaanse economie ervoorstaat. Het is namelijk belangrijk dat de economie niet teveel verzwakt.

Als dat gebeurt, dan is het namelijk mogelijk dat er alsnog een recessie volgt en dat zou dramatisch zijn voor de markt. Er zijn blijkbaar al investeerders die dat denken, want niet voor niets zagen we de koersen van staatsobligaties en goud afgelopen week stijgen. Deze activa worden over het algemeen als “veilige havens” beschouwd.

Overige belangrijke data voor bitcoin

Uiteraard zijn de retail sales uit Amerika niet het enige belangrijke datapunt voor komende week. Zo krijgen we ook weer een toespraak van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell op maandag, maar neemt ook de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuw rentebesluit.

De verwachting is dat de ECB de rente op hetzelfde niveau van 4,25% houdt, nadat het vorige maand nog een renteverlaging doorvoerde.

Verder volgen rond hetzelfde tijdstip op donderdag nog de wekelijkse werkloosheidsclaims uit de Verenigde Staten. Die zaten de afgelopen weken in een opwaartse trend vanwege de afkoeling van de arbeidsmarkt en de economie.

Alles bij elkaar staat er dus weer een behoorlijk volle macro-economische week op de agenda, die de bitcoin koers behoorlijk kan laten schommelen.

Zoek je meer verdieping in crypto?

In onze Discord community bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en hun potentiële impact op de bitcoin koers. Je betreed hier een veilige plek waar handelaren van alle niveaus kennis uitwisselen.

Stel je vragen aan deskundige analisten en top handelaren over handel, markttrends en crypto-onderwerpen in een bruisende community. Daarnaast organiseren we wekelijks livestreams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen.

Praat mee op Discord

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie