Kevin Schijven Kevin Schijven
4 min. leestijd

Waarom bitcoin koers heel volatiel kan worden in zeer spannende week

Waarom bitcoin koers heel volatiel kan worden in zeer spannende week

Foto: Panorama Images/Shutterstock

Bitcoin (BTC) maakte vorige week een forse duik na de aanklacht van de Amerikaanse toezichthouder tegen twee grote beurzen. Toch hield bitcoin sterker stand dan de meeste altcoins en vond support rond $25.600. Dat komt waarschijnlijk omdat bitcoin niet expliciet als effect werd bestempeld door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in de aanklachten.

Bitcoin maakte dan eerst ook een flinke stuiter en schoot weer terug boven $27.000 uit, maar kon hier niet standhouden. Vervolgens vond bitcoin wel even steun op $26.500, rond de beruchte 200-weken moving average. Echter verloor bitcoin daar zaterdag grip op en zocht weer de support rond $25.600 op.

Ditmaal maakte bitcoin hier geen stuiter. Toch lijkt de koers vooralsnog voorzichtig te stijgen en maakte gisteren nog even een piek naar $26.200. Op het moment van schrijven komt bitcoin uit op $25.880 op Binance en €24.020 op Bitvavo. Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 0,2% in de plus. De totale marktkapitalisatie komt uit op $501 miljard en de dominantie op 47,8%. De Fear & Greed Index komt uit op 47 (Neutral).

Dit is waarom de cryptomarkt kan knallen in het einde van 2024
Dit is waarom de cryptomarkt kan knallen in het einde van 2024

Bitcoin volatiliteit in zeer spannende week

De markt had verwacht dat afgelopen week rustig zou blijven, maar daar dacht de SEC blijkbaar anders over. Deze week wordt sowieso al veel volatiliteit verwacht. Veel belangrijke macro-economische data staan namelijk op de planning.

CPI en SEC rechtszaak

Zo krijgen we dinsdag de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI). De CPI kon vorig jaar alleen al voor flinke koersschommelingen zorgen als de inflatiecijfers ver van de verwachtingen afweken.

Dan hebben we dinsdag ook nog de ontgrendeling van de beruchte Hinman documenten. Deze kunnen van grote invloed zijn op de Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC, en sinds de nieuwe aanklachten van afgelopen week, ook voor een groot aantal andere altcoins.

Vervolgens hebben we ook een hoorzitting met Binance.US, de Amerikaanse tak van de beurs, en moet SEC antwoord geven op de petitie van Coinbase.

Rentebeslissingen

Woensdag wordt mogelijk nog spannender. Niet alleen wordt de Amerikaanse producentenprijsindex (PPI) gepubliceerd, we krijgen dan ook het rentebesluit van de Federal Reserve te horen, de Amerikaanse centrale bank.

Daar blijft het niet bij. Donderdag kondigt de Europese Centrale Bank ook haar rentebesluit aan en volgen belangrijke werkloosheidscijfers uit de VS. Klik hier voor een uitgebreider overzicht van de macro-data van aankomende week.

Advertentie

Bitcoin hash rate record en difficulty verhoging

Tot slot hebben we woensdag nog een belangrijk moment: de bitcoin mining difficulty wordt waarschijnlijk weer verhoogd. Ondanks de onzekere marktomstandigheden sluiten steeds meer concurrenten mining nodes aan het Bitcoin netwerk.

Volgens analysebedrijf Glassnode komt de zogeheten hash rate, of rekenkracht, van het netwerk alweer op een nieuw record uit. Het zevendaagse gemiddelde ligt nu op 381 exahashes per seconde (EH/s).

Volgens gegevens van BTC.com zal daarom de moeilijkheidsgraad over twee dagen worden verhoogd met 2,7% naar een nieuw record van 52,6 T. Alhoewel dit een teken van een gezond netwerk is, betekent het ook dat de druk op miners verder omhoog gaat. Glassnode meldt dat miners afgelopen week al een aanzienlijke hoeveelheid BTC naar beurzen hebben gestuurd. Het ging om $70,8 miljoen, de derde hoogste uitstroom ooit.

MicroStrategy gaat nóg meer Bitcoin kopen met $700 miljoen uitgifte
MicroStrategy gaat nóg meer Bitcoin kopen met $700 miljoen uitgifte

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
Satoshi's reden voor Bitcoin limiet van 21 miljoen onthuld in e-mail
Beweging door Satoshi? Bitcoin wallet ontwaakt na 15 jaar
Bitcoin-Kurs schießt in die Höhe – Fed senkt Zinsen überraschend um 0,5 %
Bitcoin koers schiet omhoog – Fed verlaagt rente verrassend met 0,5%
Advertentie