Thom Derks Thom Derks
02/07/2024 15:43 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/07/2024 11:25

Waarom Bitcoin kan profiteren van krimpende industrie in VS

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom Bitcoin kan profiteren van krimpende industrie in VS

Foto: IM Imagery/Shutterstock

De activiteit binnen de Amerikaanse industrie daalde in juni voor de derde maand op rij. Het goede nieuws voor bitcoin is dat de prijzen die de groep betaalde voor hun materialen met 4,9 punten daalden. Dit markeert de grootste daling sinds mei 2023.

Het is opnieuw een signaal dat de inflatie onderweg is naar beneden en dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, mogelijk in september begint met het verlagen van de rente.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Amerikaanse industrie krimpt

Gisteren om 16.00u Nederlandse tijd kwam de Amerikaanse PMI voor de industrie binnen op 48,5 punten; terwijl een score van 49,2 punten verwacht werd. Alles onder de 50 punten wordt over het algemeen gezien als contractie, ofwel een industrie die krimpt.

Bron: forexfactory

Deze trend is al langer zichtbaar en is op zichzelf niet significant. Significanter is de prijsdaling voor de door de Amerikaanse industrie ingekochte materialen. Uiteindelijk zullen we dat ook terugzien in de normale inflatiemeters.

Wat dat betreft gaat het voor de bitcoin koers om een goede uitslag, want de digitale munt heeft renteverlagingen nodig van de Federal Reserve om weer te stijgen. Die renteverlagingen komen er alleen als de inflatie naar de gewenste 2,0% zakt.

Het nieuws over de Amerikaanse industrie was gisteren niet alleen maar negatief. Zo steeg het aantal nieuwe orders met 4 punten naar 49,3 punten. Daarmee lijkt de industrie op dat vlak te stabiliseren.

Advertentie

Last van de hoge rentes

Deze cijfers leren ons dat de Amerikaanse industrie het lastig heeft om weer momentum te krijgen. Dat komt onder andere door de hoge rentes, die het moeilijk maken om kapitaal te lenen voor nieuwe investeringen.

“De vraag blijft onderdrukt, omdat bedrijven op dit moment niet willen investeren in kapitaal en voorraad vanwege het monetair beleid en andere omstandigheden”, aldus Timothy Fiore van de commissie die verantwoordelijk is voor het opstellen van de PMIs voor de Amerikaanse industrie.

Ondertussen kwam er uit China juist ander nieuws. Daar begint de industrie weer wat beter te draaien. Dat resultaat werd echter getemperd door de verwachtingen van managers van grote bedrijven, die de productie op termijn zien dalen naar het laagste niveau sinds eind 2019.

“Onvoldoende vertrouwen in de markt en onvoldoende vraag blijven significante uitdagingen in China”, aldus Wang Zhe van Caixin Insight Group.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Cryptomunt onploft met 366% na lancering op Bybit, investeerders enthousiast
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Bitcoin crash veegt honderden miljoenen weg bij cryptohandelaren
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie