Foto: Chris Redan/Shutterstock
Het gaat in de financiële verslaggeving vaak over de extreme staatsschuld van Amerika, maar in Europa kunnen we er ook wat van. Zo zien we dat de staatsschulden van Frankrijk, Italië en Duitsland behoorlijk zijn opgeklommen sinds het uitbreken van de COVID-19 pandemie. Hoe langer de rentes op dit verhoogde niveau blijven, hoe sneller dat problemen oplevert voor deze landen en dat is in theorie bullish voor bitcoin (BTC).
At least one thing going up in Europe pic.twitter.com/VGHdxytC2g
— Michael A. Arouet (@MichaelAArouet) May 29, 2024
Waarom is dit bullish voor bitcoin?
Normaal gesproken zou je verwachten dat bitcoin lagere rentes nodig heeft voor het vervolgen van de bullmarkt.
In dit geval kunnen de hoge staatsschulden van grote namen binnen de Eurozone er echter voor zorgen dat hoge rentes ook bullish zijn. Waarom? Omdat die hogere rentes betekenen dat deze landen een steeds grote deel van hun schulden moet oversluiten op de hogere rentes.
Daardoor stijgen de jaarlijkse rentebetalingen, groeien de begrotingstekorten en moeten zij meer schulden maken (lees: euro’s printen).
Wat dat betreft is en blijft bitcoin een race van de lange adem. Op de korte termijn zijn er weinig katalysatoren aan te wijzen voor het vervolgen van de bullrun, maar op de lange termijn blijft het plaatje onveranderd.
Frankrijk oogt zwak in Europa
We zien in de media vaak negatieve berichten voorbijkomen over Duitsland als “de zieke man van Europa” maar ook in Frankrijk kunnen ze er wat van.
Daar spendeert de overheid jaarlijks een gigantisch deel van het bruto binnenlands product (BBP) en is er sprake van een begrotingstekort van ~5%. Daarvan is nu zelfs sprake op een moment dat de Franse arbeidsmarkt sterk is.
Kun je nagaan wat voor cijfers we krijgen als er straks wel weer sprake is van een recessie. Wanneer die komt is niet te voorspellen, maar dat er ooit nog een recessie komt lijkt onvermijdelijk. De grote vraag is hoe lang Amerika en de Eurozone dit kunnen volhouden.
Je zou zeggen dat er een moment komt dat de schuld/inkomensverhouding gaat exploderen. Dat is in ieder geval wel hoe het er nu naar uitziet. Dat is in theorie goed voor de bitcoin koers.