Foto: Useacoin/Shutterstock
Nu de bitcoin (BTC) koers, en eigenlijk de hele crypto-markt, rood kleuren, is het soms makkelijk om te vergeten dat de onderliggende technologie nog steeds belangrijk kan zijn voor veel mensen. Kijk bijvoorbeeld naar Cuba. Naar verluidt gebruiken 100.000 mensen daar digitale valuta om hun zaken te regelen, aldus het Amerikaanse NBC.
Crypto zet Amerikaanse sancties buitenspel
Cuba kampt al lange tijd met hevige Amerikaanse sancties waardoor bekende betalingsproviders er niet werken. Sinds het eiland drie jaar geleden eindelijk mobiel internet kreeg, kwam de adoptie van crypto in een stroomversnelling.
Het gebruik van crypto is een direct gevolg van de Amerikaanse sancties. Nu cryptocurrencies de betalingen kunnen faciliteren, zijn betalingsverwerkers niet langer meer nodig. Daarmee is het effect van de sancties tevens minder sterk geworden. Of dit een goede of slechte ontwikkeling is, laten we in het midden. Wel is het natuurlijk positief dat de gemiddelde Cubaan kan profiteren van de oplossingen die crypto biedt.
Nelson Rodriguez, eigenaar van een café op Cuba, zegt te geloven in de filosofie van crypto en bij hem kan je dan ook een kopje koffie kopen met bitcoin en ethereum (ETH). Die filosofie staat overigens vrij haaks op hoe de communistische overheid op het eiland werkt. Crypto maakt het namelijk mogelijk om waarde ook echt in eigen bezit te hebben, en betalingen kunnen zonder een centrale partij of de overheid gedaan worden.
Bitcoin (nog) geen wettig betaalmiddel zoals in El Salvador
Desalniettemin lijkt Cuba crypto met beide armen te omarmen. Zo kondigde het in 2021 aan dat het de sector wil gaan reguleren. Even later erkende Cuba cryptocurrencies officieel als betaalmiddel.
Ondanks dat nu dus ongeveer 100.000 Cubanen gebruikmaken van crypto, heeft het eiland de stap om Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken, nog niet gemaakt. Twee landen deden dit al wel, namelijk El Salvador en recent de Centraal-Afrikaanse Republiek.