Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

VS is een van ‘s werelds grootste bitcoin-houders, ondanks uitstroom

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Amerikaanse overheid is een van ‘s werelds grootste bitcoin-bezitters

Foto: tokar/Shutterstock

De Amerikaanse overheid schudde gisteren voor de zoveelste keer de crypto-wereld op door een miljardenfortuin aan bitcoin (BTC) te verplaatsen. Desalniettemin blijft het bezit van de Amerikaanse overheid nog altijd boven de 200.000 bitcoins uitkomen, waarmee het een van de grootste bitcoin-houders ter wereld is

Bitcoin is “tikkende tijdbom”: indicatoren wijzen op stijging naar $130k
Bitcoin is

VS bezitten 203.329 bitcoins

Gisteravond werd er een totaal van 29.800 bitcoins, met een waarde van grofweg $2 miljard, uit de gigantische BTC-wallet van de Amerikaanse overheid verstuurd. Blockchain-analyseplatform Arkham Intelligence kondigde de transactie op socialmediaplatform X aan.

Later kwam Arkham Intelligence tot de conclusie dat een totaal van 19.800 BTC simpelweg naar een ander walletadres toebehorend tot de Amerikaanse autoriteiten is verstuurd. De overige 10.000 bitcoins zouden naar een  tot een institutionele bewaardienst zijn verzonden.

Ondanks de uitstroom van 10.000 bitcoins bezit de Amerikaanse overheid nog een totaal van maar liefst 203.239 BTC. Tegen de huidige bitcoin koers draagt deze stapel een waarde van meer dan $13,5 miljard.

Geen enkel ander land heeft meer bitcoins in handen dan de Verenigde Staten. Volgens BitcoinTreasuries komt China op een tweede plek met 194.000 bitcoins, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 61.000 bitcoins.

Kijkend naar alle entiteiten met bitcoins in bezit, dan zijn er verschillenden die de Amerikaanse overheid weten te overtreffen. Zo bezitten Grayscale en BlackRock beiden meer bitcoins als onderpand voor hun in januari gelanceerde Amerikaanse bitcoin spot ETF’s. Grayscale bezit ruim 273.000 bitcoins, en BlackRock’s IBIT-fonds omvat als ‘s werelds grootste bitcoin ETF zelf meer dan 316.000 bitcoins.

Ook het beursgenoteerde MicroStrategy overtreft de Amerikaanse overheid met meer dan 226.000 bitcoins op de balans. Daarnaast bezit crypto exchange Binance bijna 250.000 bitcoins, hoewel deze bitcoins in feite tot het gehele klantenbestand behoren.

Satoshi Nakamoto, de anonieme oprichter van Bitcoin, steekt vermoedelijk met kop en schouders boven de rest uit met een totaal bezit van ongeveer 1,13 miljoen BTC, zo concludeerde een onderzoek uit 2020.

Advertentie

Donald Trump’s ambitieuze Bitcoinplannen

Alle bitcoins van de Amerikaanse overheid zijn ooit in beslag genomen door Amerikaanse autoriteiten. De afgelopen jaren zijn al duizenden bitcoins op de markt gedumpt, waardoor de angst nu telkens de markt op schiet zodra bitcoins de wallet van de Amerikaanse overheid verlaten.

Als het aan Donald Trump ligt zullen deze bitcoins, en toekomstige geconfisqueerde munten, echter officieel onderdeel worden van de reserves van het land, en nooit meer op de markt worden gedumpt. Het was een van de vele beloftes die de Republikein deed tijdens zijn toespraak afgelopen zaterdag op Bitcoin Conference 2024.

Indien hij herkozen wordt zal ook Gary Gensler, de veel bekritiseerde voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), direct ontslagen worden en zal de VS getransformeerd worden tot een heuse ‘’crypto-hoofdstad van de wereld’’.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
'Grootste Ethereum-update ooit' mogelijk versneld door splitsing
Ethereum belegger verdient €120 miljoen in 2 jaar met ‘hodl’-strategie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een 'moonrun'?
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een ‘moonrun’?
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Bitcoin op scherp: inflatiemeter kan vandaag bullmarkt maken of breken
Advertentie