Floris Florussen Floris Florussen
13/06/2024 07:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/06/2024 21:37

Vraag naar bitcoin zakt enorm, een kans op stijging?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Vraag naar bitcoin zakt enorm, een kans op stijging?

Foto: Creativan/Shutterstock

De vraag naar bitcoin (BTC) onder retailklanten is de afgelopen maand naar het laagste punt in vijf maanden tijd gedaald. Dit is te vergelijken met de vraag naar bitcoin in januari. De laatste keer dat de vraag zo laag was, volgde in de twee maanden erna een prijsstijging van 75%. Kan bitcoin dit kunststukje herhalen?

Crypto Ontbijt: Biden & Trump memecoins crashen, Solana kan 800% stijgen met ETF
Crypto Ontbijt: Biden & Trump memecoins crashen, Solana kan 800% stijgen met ETF

Daling bitcoin-vraag onder particuliere beleggers

Volgens auteur Axel Adler jr. van CryptoQuant, is de gemiddelde maandelijkse vraag naar bitcoin gedaald. Het betreft een negatieve vraag van -17% onder particuliere beleggers de afgelopen 30 dagen. Bij zijn gegevens worden personen die minder dan $10.000 aan handelsvolume hebben, geschaard onder particuliere beleggers. 

Adler constateerde daarbij dat deze groep van investeerders snel op marktveranderingen reageert. Hiermee duidde hij op een soortgelijke daling tot -18% in januari van dit jaar. Na de goedkeuring van de spot bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten schoot de prijs namelijk in de twee opvolgende maanden omhoog van $40.000 naar $70.000.

Advertentie

Consumentenprijsindex van invloed op de vraag?

Wanneer de Amerikaanse Consumer Price Index (CPI) daalt, bieden traditionele spaarrekeningen en termijndeposito’s minder lucratieve rendementen. Lagere rentetarieven zorgen ervoor dat investeerders naar alternatieve investeringen gaan zoeken. Voor investeerders kunnen risicovollere activa zoals bitcoin dan aantrekkelijker worden.

Analisten hebben eerder gesuggereerd dat de verschuiving in de vraag naar bitcoin, onder andere te wijten is aan de CPI. Markus Thielen, hoofdonderzoeker van 10x Research stelde in mei dat de CPI op 12 juni tot 3,3% moet dalen om bitcoin naar nieuwe recordhoogtes te brengen. 12 juni is de dag dat de nieuwe CPI-cijfers worden vrijgegeven.

In aanloop naar deze dag daalde de prijs van bitcoin plots onder de $67.000. Aan het begin van deze week publiceerden wij al een artikel waarin wij hebben aangegeven dat de CPI-cijfers in combinatie met het rentebesluit in Amerika, voor een volatiele prijsbeweging kunnen zorgen.

Bitcoin activiteit stort in, laagste niveau sinds 2010
Bitcoin activiteit stort in, laagste niveau sinds 2010

Sentiment futureshandelaren

De plotselinge daling heeft voor een aanslag op de Futuresmarkt gezorgd. De afgelopen dag is er voor $52,87 miljoen aan bitcoin in longposities geliquideerd. De mensen die vertrouwde op een prijsstijging van bitcoin kwamen daarmee bedrogen uit.

Op 8 juni daalde de prijs van bitcoin onder de $70.000. Ondanks de hoop van handelaren dat bitcoin snel boven de $70.000 terug zou springen, is dit nog niet gebeurd. Futureshandelaren lijken op korte termijn geen herstel van de prijs te verwachten. 

Zij hebben namelijk short posities met een totale waarde van $2,14 miljard geopend. Zij verwachten dan ook geen opbeurende CPI- cijfers die de prijs van bitcoin naar hogere niveaus kunnen stuwen.  

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Floris Florussen

In 2020 kwam Floris voor het eerst in aanraking met Bitcoin door toedoen van een vriend. Vanaf het begin trok het zijn aandacht en is de sneeuwbal gaan rollen. Zijn nieuwsgierigheid veranderde in een passie voor blockchain. Met zijn ervaring in de bancaire sector, houdt hij zich bezig met regelgeving. In 2022 richtte hij samen met zijn compagnon Onblocked op, waarbij zij inzicht geven in de data die de blockchain weergeeft. On-Chain analyse biedt volgens hem perspectieven die de traditionele aandelenmarkt mist. De data op de blockchain is een oneindige bron van informatie.

Net binnen
Trending
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Cryptomunt onploft met 366% na lancering op Bybit, investeerders enthousiast
Vier redenen waarom de crypto koersen zijn gecrasht volgens analist
Bitcoin koers in gevaar: verkoop van $9 miljard aan BTC in juli van start
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie