Foto: whiteMocca/Shutterstock
De berenmarkt heeft de prijzen van cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) hard laten dalen. De marktwaarde van alle crypto is van de top tot de bodem al met meer dan 70% gedaald, en veel altcoins zijn nog harder gedaald. Maar of de bodem al is geweest valt over te twisten. Een nieuw onderzoek van CoinShares toont een wisselend beeld.
Derde week met lage volumes
CoinShares’ hoofd van onderzoek James Butterfill plaatste op Medium een blogartikel over de lage volumes. Het gaat om ‘digital asset investment products’, oftewel om beursgenoteerde financiële producten en niet om volumes op crypto-exchanges.
De week van 20 juni zag juist enorme outflows, maar sindsdien is het erg stil. In de hierop volgende week kwam het volume niet eens boven de 100 miljoen dollar uit. Maar de afgelopen twee weken was het volume nog lager, zo lag dat van vorige week op maar 12 miljoen dollar. Al met al zijn de volumes sinds oktober van 2020 niet zo laag geweest.
Maar het blijkt dat 15 miljoen dollar vorige week naar financiële producten ging die short zijn op de markt, waarbij je speculeert dat de prijs gaat dalen. Die 15 miljoen USD zijn ook inflows, maar positief kun je het niet noemen. Verder was er 2,6 miljoen dollar aan outflows uit overige crypto-producten. Netto gezien is er dus geld vertrokken, en er wordt ook gespeculeerd op een nog verder dalende prijs.
Is het de bodem of nog een top?
Je kunt deze informatie op twee manieren interpreteren. Allereerst kan dit duidelijk aangeven dat we een bodem hebben bereikt en dat de markt gaat stijgen. Vorige maand schreven we over hoe een berenmarkt verloopt. Er zijn drie fasen, en de laatste fase herken je aan een laag volume en een sentiment dat niet om aan te zien is. Je zou kunnen zeggen dat we nu in die fase zitten.
Ook zijn er procentueel gezien veel mensen die short zijn, én er zijn nog steeds outflows. Dat betekent dat er bijna niemand long is. Iedereen zit dus aan één kant van de boot. Dat geeft aan dat er ruimte is voor koersstijgingen.
Aan de andere kant kan short gaan gebruikt worden om prijzen omlaag te forceren. Dat zag je bijvoorbeeld begin 2018, toen het net mogelijk was om short te gaan op bitcoin met futures. Bovendien kwam het volume van vorige week nog steeds van mensen die verkochten. Een wisselend beeld dus.