Foto: Hi my name is Jacco/Shutterstock
De reserves van bitcoin (BTC) op crypto exchanges zijn gedaald naar het laagste niveau in meerdere jaren. Relatief gezien gaat het zelfs om een historisch dieptepunt. Er zijn momenteel namelijk veel meer bitcoin beschikbaar ten opzichte van een paar jaar geleden. En die krimpende reserves kunnen nog weleens een probleem gaan vormen.
Bitcoin reserves bereiken historisch dieptepunt
Volgens gegevens van CryptoQuant zijn in de afgelopen maand meer dan 90.700 bitcoin opgenomen uit grote crypto exchanges. Dit heeft geleid tot een historisch dieptepunt van de bitcoin reserves, die sinds 2021 bijgehouden worden. De koopgekte vermindert het aanbod van bitcoin, die al voor langere tijd gestaag aan het dalen is.
In juli 2021 stonden de reserves van bitcoin op crypto exchanges op ongeveer 2,8 miljoen. Momenteel staat dit getal op ongeveer 1,9 miljoen. Dat komt neer op een daling van ongeveer 900.000 munten in minder dan drie jaar. Van de afname is meer dan een tiende afkomstig uit de afgelopen maand.
Echter, de sterke daling hoeft minder erg opgevat te worden dan men het laat lijken. Van de bitcoin die nog steeds op beurzen worden verhandeld, is een groot deel in handen van handelaren op de korte termijn.
Die zullen in een vergelijkbaar tempo worden verkocht als dat ze worden aangeschaft. Een rapport van Glassnode verteld dat korte-termijn houders ongeveer 1,121 miljoen bezitten, die snel weer vrijkomen. Daarmee wordt de druk van de lange-termijn houders deels gecompenseerd.
Wat nou als de bitcoin voorraad opraakt?
Momenteel staat de bitcoin koers op $66.700. Dat is een stijging van 0,7% sinds 24 uur geleden. Echter, de grootste crypto op de markt staat nog steeds ongeveer 10% lager dan zijn recordhoogte van $73.000, die vorige maand bereikt werd. Momenteel vinden de grootste koersbewegingen plaats op basis van de prestaties van de bitcoin ETF’s.
Een sterke afname van het aantal beschikbare bitcoin kan een bijzondere situatie opleveren in de toekomst. Bitcoin is oorspronkelijk ontworpen als een betaalmiddel. Maar als iedereen hun bitcoin bewaart, zijn er geen over om mee te betalen. Ook de handel zal dan stilliggen. En in tegenstelling tot de euro en de dollar, kunnen er geen bitcoin bijgedrukt worden.
Er is een mogelijkheid dat bitcoin, in plaats van een betaalmiddel en investeringsmogelijkheid, dan een verzamelobject wordt. Eén waarvan er maar 21 miljoen stuks in omloop zijn wereldwijd. Dit zou natuurlijk zeer positief zijn voor de koers, maar ook negatief als men het oorspronkelijke doel van bitcoin in acht neemt. Voor de komende tijd hoeft men zich daar echter geen zorgen om te maken.