Vorige week kondigde Google in een paper aan dat het voor het eerst “quantum supremacy” heeft bereikt door een computer te bouwen met kwantumtechnologie die vele malen sneller is dan conventionele computers.
Google beweert dat zijn kwantumprocessor, de 54 qubit Sycamore, een probleem in 200 seconden heeft opgelost waar momenteel de snelste supercomputer 10.000 jaar over nodig zou hebben. IBM beweerde echter kort daarna dat zijn snelste supercomputer, Summit, deze berekening in 2,5 dagen kan uitvoeren en dat Google dus nog niet echt kwantumsuperioriteit heeft bereikt.
Toch had Google’s aankondiging gelijk een grote impact op de cryptocurrency markt. De koers van bitcoin (BTC) daalde met meer dan $500 op dezelfde dag. De reden hiervoor is dat men zich zorgen maakt dat op een dag kwantumcomputers zo krachtig zijn dat zij de encryptie van cryptocurrencies kunnen doorbreken. Een grote groep crypto-experts meldt echter dat de markt zich hierover vooralsnog geen zorgen hoeft te maken.
Het is nog niet zover
Mati Greenspan, marktanalist bij handelsplatform eToro, meldt dat Samson Mow, CSO van Blockstream, tijdens de Litecoin Summit op 28 oktober zei dat het nog tientallen jaren kan duren voordat kwantumcomputers sterk genoeg zullen zijn voor het doorbreken van deze encryptie:
We zitten nu op 53 qubits, maar we zouden ongeveer 3.000 qubits en dan nog een miljoen nodig moeten hebben om iets zinvols te kunnen doen.
In de tijd dat we kwantumcomputers ontwikkelen, zullen ASIC’s ook vooruitgang boeken.
Zelf zei Greenspan al eerder dat de kwantumcomputers nog lang niet sterk genoeg zijn. David Bernardo, professor bij de IT Universiteit van Copenhagen, zegt dat ook kwantumcomputers nog vele malen krachtiger moeten worden voordat ze door de encryptie heen kunnen komen:
Als men de handtekening-encryptie die in bitcoin (en andere cryptocurrencies) wordt gebruikt, wil doorbreken, heeft men een kwantumcomputer nodig die tientallen miljoenen qubits kan verwerken en zo’n berekening urenlang aankan.
Ook Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum, ziet vooralsnog geen dreiging en maakt een vergelijking tussen waterstofbommen en kernfusie waaraan hij toevoegt:
Het is bewijs dat het fenomeen bestaat en dat er vermogen uit kan worden gehaald, maar het is nog te ver weg om ook gebruikt te kunnen worden voor nuttige dingen.
Patrick Dai, CEO van Qtum, gelooft dat gemakkelijkere encrypties dan die van bitcoin eerst doorbroken zullen worden wat de gemeenschap zal waarschuwen dat het tijd is voor verandering:
Het breken van SHA-256 is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt. We zullen veel waarschuwingen krijgen. Uiteindelijk zullen miners de prijs betalen wanneer de overstap plaatsvindt, omdat ze vastzitten met incompatibele hardware, maar bitcoin zal blijven doorgroeien.
Kwantumcomputers kunnen juist helpen
Andreas Antonopolous, bekend bitcoin (BTC) bull, zegt in een YouTube video dat kwantumcomputers totaal geen impact zullen hebben op bitcoin. Scott Aaronson, kwantumtheoreticus aan de Universiteit van Texas, schrijft in een blogpost dat kwantumcomputers zelfs kunnen helpen met het verbeteren van de onderliggende technologie.
Als bitcoins encryptie (SHA256) uiteindelijk toch doorbroken kan worden met kwantumcomputers, dan is er alsnog de mogelijkheid voor een zogenaamde softfork waarbij het SHA256 algoritme omgezet kan worden in SHA512 wat het doorbreken van de encryptie nog vele malen moeilijker zal maken. Zo zijn er nog meer methodes.
Crypto Insider David zegt dat de stier weer terug is in zijn nieuwste uitgebreide wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse! Benieuwd naar zijn opinie en verwachtingen? Lees zijn analyse dan hier.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.