Thom Derks Thom Derks
2 min. leestijd

Volatiele week voor bitcoin als gevolg van Amerikaanse inflatiedata?

Bitcoin kan onstuimig vandaag worden door cruciale inflatiecijfers

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het afgelopen jaar stond vrijwel volledig in het teken van de Amerikaanse inflatie en de renteverhogingen van de Federal Reserve om die inflatie te blussen. Inmiddels is het de Amerikaanse centrale bank gelukt om de consumentenprijsindex (CPI) behoorlijk omlaag te drukken. De verwachting is dat deze indicator deze week zelfs binnenkomt op 3,1 procent.

De Federal Reserve kijkt echter vooral naar de kerninflatie (CPI minus voedsel- en energieprijzen) en die komt woensdag waarschijnlijk binnen op 5,0 procent.

Kan bitcoin de rally van 2020 herhalen? Dit zeggen analisten
Kan bitcoin de rally van 2020 herhalen? Dit zeggen analisten

Vooruitkijken is lastig

Dat zou betekenen dat de kerninflatie ten opzichte van afgelopen maand met 0,3 procent is gedaald. Het probleem zit hem vooral in het feit dat de kerninflatie voor het verdere verloop van 2023 lastig te voorspellen is. Er gaan zelfs voorspellingen rond waarin men een kleine stijging van de kerninflatie voorziet.

Vervolgens krijgen we op donderdag ook nog de Producer Price Inflation (PPI), de inflatie voor producenten. De kern-variant daarvan komt waarschijnlijk binnen op 2,6 procent, wat ook nog steeds een stuk hoger is dan de doelstelling van de Federal Reserve van 2,0 procent.

Afbeelding

Het belangrijkste blijft echter de kerninflatie, die helaas nog een stuk plakkeriger is dan verwacht en gehoopt. Totdat het de Federal Reserve lukt om die richting de 2,0 procent te duwen, moeten we het waarschijnlijk doen met het strenge rentebeleid dat de Amerikaanse centrale bank op dit moment voert.

Advertisement

Wat betekent dit voor bitcoin?

Voor bitcoin en andere risico-assets zitten we momenteel in een lastige fase die vooral wordt gekenmerkt door onzekerheid. De Amerikaanse economie is tot op heden een stuk stabieler dan aanvankelijk werd verwacht na de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve, maar die stabiliteit kan plotseling wegvallen.

Het is nu vooral een kwestie van wachten totdat de inflatie terugzakt naar 2,0 procent OF wachten op de uitbraak van een recessie. Dat laatste lijkt op dit moment nog altijd het meest waarschijnlijke scenario, omdat de kerninflatie een stuk plakkeriger blijkt dan verwacht rond de 5,0 procent.

In die zin hebben we voor bitcoin te maken met een bearish/neutraal klimaat totdat de Federal Reserve in 2024 met renteverlagingen op de proppen komt en we daarna mogelijk de goedkeuring van de BlackRock ETF krijgen en natuurlijk de halving van bitcoin die voor april/mei 2024 op de planning staat.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie