Deze vrouwen maakten wereldwijd slachtoffers met cryptoscams
Foto: Viewvie/Shutterstock
Fraude in de cryptowereld komt maar al te vaak voor in het crypto nieuws met daarin bekende figuren als Sam Bankman-Fried en Do Kwon. Zij zijn veroordeeld vanwege hun illegale activiteiten en veroorzaakten veel ophef rond crypto, en dat is niet in dank afgenomen door veel crypto-investeerders.
Hoewel de meeste aandacht vaak uitgaat naar mannelijke daders, hebben verschillende vrouwen ook een belangrijke rol gespeeld bij financiële fraude met cryptocurrencies. Laten we ze eens behandelen en waarom jij hier ver vandaan moet blijven!
Crytoqueen – grootste crypto-oplichtingspraktijk ooit
Ruja Ignatova, een Duitse burger geboren in Bulgarije, noemde zichzelf een ‘cryptoqueen’. Ze richtte in 2014 cryptoproject OneCoin op. Het bleek een van de grootste Ponzi schemes te zijn. Het is een frauduleuze investeringsstrategie waarbij rendementen aan bestaande investeerders worden betaald met geld dat wordt ingelegd door nieuwe investeerders.
Ruja Ignatova (born 30 May 1980) is a Bulgarian citizen who disappeared in 2017 after scamming investors of more than $4 billion with a fake cryptocurrency known as Onecoin, which The Times has described as “one of the biggest scams in history” pic.twitter.com/ZJnDfejLqJ
— Benjamin Timon (@incredibleDanix) March 24, 2023
Ze heeft investeerders voor $4,5 miljard opgelicht via haar cryptoproject. Momenteel staat ze op de lijst van de Ten Most Wanted Fugitives van de FBI, waarbij de Amerikaanse overheid een beloning van $5 miljoen uitlooft voor informatie die leidt tot haar arrestatie of veroordeling. Volgens The Times is dit “één van de grootste oplichtingspraktijken in de geschiedenis”.
Voormalig CEO Alameda Research
Een andere vrouw waar je vandaan moet blijven is Caroline Ellison. Ze is voormalig CEO van Alameda Research en ex-vriendin van FTX-oprichter Sam Bankman-Fried. Ook zij is veroordeeld voor het plegen van financiële fraude. Bovendien kreeg ze vorige maand te horen dat de rechtbank haar tot 24 maanden gevangenisstraf had veroordeeld.
De 29-jarige vrouw bekende zich schuldig te zijn aan zeven aanklachten, waaronder samenzwering om telefraude te plegen, grondstoffenfraude, effectenfraude en witwassen.
Diefstal van 120.000 bitcoins
Heather Morgan werd in 2002 in New York City gearresteerd. Ze werd samen met haar man beschuldigd van witwassen in verband met de hack in 2016, en diefstal van ongeveer 120.000 bitcoin (BTC) van BitFinex. De waarde van bitcoin, tijdens de arrestatie, was meer dan $4 miljard.
Inmiddels heeft ze haar schuld bekend en kan ze tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Bovendien komt daar bovenop, volgens verwachtingen, nog een boete van $250.000. Ze wacht op dit moment op haar veroordeling, die op 8 november 2024 gepland staat.
Fraudezaak van $6 miljard in BTC
Tot slot hebben we nog een klapper, waarbij Jian Wen, betrokken was. Ze is schuldig bevonden aan het witwassen van bitcoin en is veroordeeld tot zes jaar en acht maanden gevangenisstraf. In 2018 nam de politie meer dan $2,2 miljard aan bitcoin in beslag vanwege een vermoeden van fraude.
Zo zou ze de opbrengsten witwassen door bitcoin om te zetten in contanten. Met haar contanten kon ze eigendommen, sieraden en andere luxe artikelen kopen. Ondanks haar betrokkenheid beweert ze nog altijd onschuldig te zijn en dat ze de bitcoin-wallet beheerde namens haar baas. Ze was niet op de hoogte van de illegale herkomst van de fondsen, en hield vol dat ze alleen handelde voor het welzijn van haar zoon.