De verzender van de bombrieven die vandaag zijn ontploft in Amsterdam en Kerkrade, eist een bedrag in bitcoins (BTC). Dat heeft de politie bevestigd na berichtgeving van de NOS op 12 februari.
De politie wil niet melden welk bedrag wordt geëist, dat zou namelijk het onderzoek kunnen bemoeilijken. De afperser dreigt nieuwe bombrieven te sturen mocht er niet worden betaald.
Twee explosieven gingen vanochtend af. Een om 8.00 bij een postsorteercentrum van ABN Amro in Amsterdam en een half uur later er een bij het bedrijf Ricoh in Kerkrade. Niemand is gewond geraakt bij de ontploffingen. Over de ontploffing in Kerkrade zegt de politie het volgende:
Een medewerker maakt een postpakket open, hoort een vreemd geluid, gooit hem weg, knal, iedereen naar buiten. Alle negen [medewerkers] niet gewond, gelukkig. Dat is het belangrijkste. De personeelsleden zijn opgevangen in een naastgelegen pand. Uiteraard hevig geschrokken. Daar is aandacht voor, maar ze maken het wel goed.
We hebben de zaak afgezet en zijn een onderzoek gestart om duidelijk te krijgen: Wat is hier gebeurd? Wat zat er in dat pakket? Waarom die explosie? We weten dat vanochtend om 8 uur er in Amsterdam ook een bombrief is geweest. Of er sprake is van een verband tussen Amsterdam en Kerkrade, daar is nog te vroeg om iets over te zeggen.
Tevens werd een verdachte envelop gevonden in een ABN Amro filiaal in Maastricht, maar dat bleek achteraf om een muis te gaan. Een woordvoerder van de politie zegt:
De muis werd onverwacht afgeleverd. Dat was met name waarom men schrok, ook omdat er in het verleden een dreigbrief is binnengekomen. ‘Better safe than sorry,’ in dit geval.
Het is niet de eerste keer dat dergelijke afpersers bitcoin eisen en de cryptocurrency-markt een slechte naam geven. Echter is het gebruik van bitcoin lang niet zo anoniem als sommigen van hen lijken te denken dat het is.
Alle transacties worden namelijk op de blockchain vastgelegd wat niet veranderd kan worden. Meerdere blockchain-analysebedrijven werken dan ook regelmatig samen met opsporingsinstanties om te achterhalen wie de zender en/of ontvanger van een verdachte transactie was.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.