De afgelopen tijd hebben veel markten te lijden onder de crisis die werd veroorzaakt door het coronavirus. De pandemie zorgde ervoor dat veel landen hun grenzen sloten en vergaande maatregelen namen om het virus de kop in te drukken. Economieën liggen nog steeds grotendeels stil en dus zijn de prestaties van de koersen wereldwijd matig.
Veel beleggers in bitcoin (BTC) merken op dat de koers van bitcoin eigenlijk dezelfde beweging laat zien als de traditionele aandelenmarkten, met in het bijzonder de enorme daling in maart. Hiermee zetten zij een vraagteken bij het imago van bitcoin als “het digitale goud,” dat juist bescherming zou moeten bieden in dit soort scenario’s.
Is de bitcoin koers inderdaad meer correlatie gaan vertonen? In een recente tweet laat de bekende crypto-analist Luke Martin aan de hand van een grafiek zien dat er inderdaad een duidelijkere correlatie bestaat. Wanneer we naar de lange termijn kijken wordt echter duidelijk dat het alsnog meevalt:
Correlatie wordt gemeten met een coëfficiënt tussen 1 en -1 die een sterke positieve relatie of een sterke negatieve relatie aangeeft.
Hier is hoe $BTC de afgelopen 3 jaar heeft gepresteerd ten opzichte van elk activum:• 0 correlatie met S&P
• .08 gem. Corr. Met alle andere activaklassen
Another way to visualize the how Bitcoin’s correlation has oscillated from little-to-no correlation with stocks is to look at how it has evolved over time.
This chart shows 2014-present.
Not a negative corr. Not a positive corr.
Movement from little-to-no corr the entire time. pic.twitter.com/8IHfJQH21a
— Luke Martin (@VentureCoinist) June 17, 2020
In een vervolg tweet voegt hij hieraan toe: “Geen negatieve correlatie. Geen positieve correlatie. De hele tijd beweging van weinig tot geen correlatie.” De correlatie die de BTC koers de afgelopen tijd vertoont heeft volgens Martin maar één waarschijnlijke reden, en dat is angst:
De piek was rond 12 maart omdat alle ‘risicovolle’ activa tegelijk werden verkocht. (waarschijnlijke reden: in een crisis verkoopt alles tegelijk uit, omdat de drijvende kracht achter die beslissing wordt gedomineerd door angst).